"Ливърпул" направи завой в намерението си да поиска пари от държавата по антикризисна мярка на британското правителство. Изпълнителният директор Питър Муур официално се извини и обяви, че клубът оттегля желанието си.

В събота "Ливърпул" стана петият клуб от Висшата лига, афиширал намерение да получи средства от данъкоплатците по мярката, добила популярност на Острова като "отпуск". Тя гласи, че държавата поема 80 процента от заплатите на служители, на които работодателите не могат да плащат в условията на извънредното положение и кризата. Останалото до 100 % плаща фирмата, а персоналът запазва работата си дори ако е в невъзможност да изпълнява своите задължения.

"Ливърпул", "Тотнъм", "Нюкасъл", "Борнемут" и "Норич" обявиха, че ще се възползват от подкрепата за служители, които не са пряко свързани с футбола. Това предизвика буря от недоволство във Великобритания, особено по отношение на "Ливърпул" и "Тотнъм".

Запалянковски организации и величия от миналото остро разкритикуваха "червените", оборотът на които надмина 500 милиона паунда за миналата финансова година, а печалбата излезе 42 милиона. Клубът е собственост на американската "Фенуей спортс груп", която притежава и бейзболния гранд "Бостън ред сокс".

"Вярваме, че стигнахме до грешно заключение през миналата седмица и се извиняваме, гласи позицията на Питър Муур. - Ще се опитаме да намерим алтернативни начини."

Което накара мнозина - най-вече фенове на "Ливърпул" и специалисти, да си отдъхнат. В противен случай иначе безупречната ситуация на клуба сериозно щеше да пострада.

И всичко това по време, в което Висшата лига и играчите са в задънена улица при преговорите за намаляване на заплатите. Лигата предложи орязване с 30 процента за една година, за да се покрият загубите на клубовете - според редица издания и анализатори те може да надхвърлят 1,1 милиард паунда.

Футболните звезди обаче отказаха с аргумента, че искат парите им да отидат за здравната система на страната, а с намаляването на заплатите всъщност ще пострада хазната, тъй като ще се внесат с 200 милиона по-малко данъци.

Според Би Би Си поне на този етап изглежда, че всеки клуб ще се оправя поединично с играчите си.

Междувременно в поредно интервю босът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че не си представя сценарий, при които сезонът във Висшата лига да не завърши и не се излъчи шампион - най-вероятно "Ливърпул".

Пред спортния вестник EkipaSN в родната си Словения той заявява, че "по един или друг начин "Ливърпул" ще получи шампионската титла, дори ако това означава да е на празен стадион или в офис".

Чеферин отново изразява надежда, че първенствата ще продължат и приключат - към това са насочени усилията в момента, в който властите позволят да се играе футбол.