Прочетете краткия разказ на германски предприемач, пуснат на стената на един ФБ-приятел, който обяснява само фактите около конкретните мерки на германското правителство за справяне с кризата (към днешна дата). 

Става дума за Берлин, в скобите – допълнителни обяснения от моя приятел; най-отдолу – бележка от българин, който живее и работи в Германия.

Надявам се, че тази информация ще е полезна за по-голям кръг хора, а не само за онези, които имат собствен бизнес. 

Основният извод, който аз мога да направя, е един: германската държава се грижи за малкия бизнес, защото знае, че той е най-крехък при подобна криза. Държавата постъпва честно и в отговор ще получи благодарността на бизнесдамите и бизнесмените, което в крайна сметка ще е значително по-добре за всички. (Бел. Вени Марковски)
 
1. Soforthilfe (незабавна помощ)

Програма за поддръжка на малкия бизнес и свободните професии. Получаваш невъзвращаем грант от 5000 до 15000 евро, просто запълваш един формуляр на сайта на Investment Bank Berlin. И аз, и моите познати, получихме парите в рамките на пет дни след пускане на заявката. (Самонаетите, едноличните търговци и хората със свободни професии получават от 5000 до 9000 евро, дребните предприемачи с до 10 работници - до 15 000 евро.)

2. Kurzarbeitgeld (пари за съкратен работен ден)

Държавата плаща 60% от заплатата на твоите служители. Да речем, че служителят има работна заплата от 1000 евро месечно, подавам заявка, че сега временно не работи и държавата му плаща по 600 евро.

При това нито фирмата, нито служителят НЕ плащат никакви социални осигуровки на този служител. Това допълнително спестява по 2000 евро на служителя.

3. Darlehen (кредит).

Кредит при лихва 1%; 100% от риска и гаранцията е за държавата. Кредитът е не повече от 50% от прихода за миналата година. За него трябва да се подготвят ред документи.

4. На наемодателите е забранено да гонят наематели-бизнеси заради неплащане на месечния наем. Не могат да искат и обявяване във фалит заради неплащане на наем.

Берлин (население 3,7 млн души) е заделил само за програмата по незабавна помощ (т. 1 по-горе) вече 1,3 милиарда евро; поддръжка са получили повече от 360 000 души. Всичко е организирано по електронен път.

Държавата нареди на бизнеса да спусне кепенците - държавата помага на бизнеса, както е редно.

Към горното мога да допълня това, което ми сподели един приятел от Берлин, българин:

"Вярно е! За 24 часа след като подадох обоснована апликация в Инвестиционната банка на Берлин (пред мен бяха в този момент в четвъртък на онлайн "опашката" 65 000 самонаети и еднолични фирми), че поръчките ми са намаляли и пр., ми бяха преведени 5000 евро за "поддържане на ликвидността на фирмата – безвъзмездна еднократна субсидия!"

Не мога да давам акъл на нашите политици, но мога да ги помоля да мислят за парите, които отпуска на хората, не като на милостиня, а като инвестиция в бъдещето – и на хората, и на самите политици, а и изобщо: на държавата. Още повече, че тези пари не са на политиците, а са на хората, които ще си ги изработят. Едно честно и почтено отношение сега, в условията на кризата около коронавируса, ще бъде посрещнато с благодарност от засегнатите хора; обратното – ако сега им се създават трудности, те ще отвърнат със същото.

*Текстът е от блога на Вени Марковски.