Върховният съд на Австралия днес оправда бившия ковчежник на Ватикана Джордж Пел и освободи 78-годишния кардинал от затвора, където беше излежал 404 дни от шестгодишна присъда. Той беше осъден по-рано за сексуално посегателство върху две момчета от църковен хор през 1990 г. и беше най-висшият представител на Католическата църва, получил присъда за сексуално престъпление, предаде Ройтерс.

Седемте съдии от Върховния съд отхвърлиха решението на заседателите от по-ниската инстанция. През целия си дълъг процес Пел твърдеше, че е невинен.

Папа Франциск, който го беше назначил 2014 г., за да реформира финансите на Ватикана, по-рано беше казал, че ще коментира делото, след като бъдат изчерпани всички възможности за обжалване.

В Австралия има полярни мнения за Пел, който е известен с консервативните си възгледи. Той остана кардинал, но загуби поста си на ковчежник на Светия престол.

Организацията на пострадалите от сексуални посегателства на свещеници върху малолетни, която предизвика процеса срещу Пел, изрази възмущение от оправдаването му.

Делото му беше гледано четири пъти. Първи състав от съдебни заседатели се раздели поравно, но следващ състав единодушно го призна за виновен през 2018 г. и кардиналът получи шестгодишна присъда. Апелативен съд отхвърли обжалването ѝ, но върховният съд го прие, посочвайки, че съдебните заседатели през 2018 г. не са се съобразили с показания на свидетели, които говорят за невинността на Пел и хвърлят съмнение върху твърденията на обвинителите му.

Това са двама мъже, единият от които твърди, че Пел го е изнасилил след служба в сакристията на катедралата в Мелбърн, където е бил архиепископ през 1990 г. Другият казва, че пак там Пел е извършил с него блудствени действия. Навремето и двете момчета са пеели в църковния хор. Клирици, разпитани в процеса, казаха, че след служба Пел обикновено е разговарял с вярващи пред катедралата. Кардиналът не се яви лично на съдебните заседания. 

Папа Франциск посвети тазсутрешната си меса на всички страдащи от несправедливи присъди, предаде Ройтерс.

"Днес бих искал да се помоля за всички онези, които страдат от несправедливи присъди вследствие на непримиримост (срещу тях)", каза Франциск в началото на месата, без да се беше подготвял предварително за това изказване. Той не спомена поименно Пел.

На всяка сутрешна литургия в резиденцията си папата избира на какво да бъде посветена тя, например на бедните, бездомните или на болните.