Главният здравен инспектор Ангел Кунчев остана без възнаграждение. Причината за това е вчерашното решение на парламента, според което депутати, министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции и членовете на политическите кабинети ще дарят заплатите си, които им се полагат за времето на извънредното положение, на здравното министерство, за да подпомогнат борбата с коронавируса.

Кунчев, който е и част от Националния щаб за борба с коронавируса, е член на политическия кабинет на здравния министър. Така се стига до абсурда, че той трябва да дари собствената си заплата, за да бъде подпомогната включително и неговата дейност по време на пандемията.

До това решение се стигна вчера късно вечерта. Преди това рано стуринта имаше дебат, в който всички парламентарни групи се надпреварваха коя да предложи по-голямо намаление на депутатските заплати.

В крайна сметка Красимир Ципов (ГЕРБ) направи окончателното предложение, което бе подкрепено единодушно. А депутати от различни парламентарни групи заявиха, че се гордеят да са част от този парламент.

Малко преди гласуването Ципов се опита да изключи политическите кабинети от спирането на заплатите. Това обаче щеше да бъде нарушение на правилника на парламента и от ДПС остро възразиха. В крайна сметка членовете на политическите кабинети останаха в текста, който бе гласуван.

Днес шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че членовете на щаба ще отделят от своите възнаграждения в полза на Кунчев, който е техен колега.