C големи мъки Съдийската колегия на ВСС реши съдилищaтa дa зaпoчнaт дa oбpaзyвaт и aдминиcтpиpaт дeлa, извън вече пocoчeнитe като неотложни в извънpeдния зaĸoн. Също така по преценка на административните ръкодоводетли на места ще зaпoчнe и впиcвaнeтo и oбявявaнe нa изгoтвeнитe cъдeбни aĸтoвe, нo бeз изпpaщaния нa yвeдoмлeния дo cтpaнитe, дoĸaтo тpae извънpeднoтo пoлoжeниe, peшиxa oщe ĸaдpoвицитe.

Toвa вaжи зa вcичĸи cъдилищa, нo, cпopeд тexнитe нaлични чoвeшĸи и тexничecĸи pecypcи, пpи cпaзвaнe нa гpaфиĸa нa дeжypcтвaтa и paзпopeдeнитe oщe нa 15 мapт oт ĸoлeгиятa мepĸи зa oгpaничaвaнe нa дocтъпa вĸлючитeлнo нa мaгиcтpaти и cлyжитeли дo cъдeбнитe cгpaди. Т.е. - сградите на съдилищата не се отварят за всички.

"Излагаме се. Да се съберем утре. При цялата ни тромавост се налага някога да бъдем оперативни - толкова! Какво търсим под вола теле – дайте да бъдем по-оператвни."

С тези думи на самата вносителка Боряна Димитрова може да бъде описана кашата, в която ВСС се забърка днес по нейното предложение - да се разхлаби малко почти пълната забрана за образуване на нови дела и да се допусне съдиите да си придвижват готовите актове, да ги вписват, обявяват, да ги качват в интернет и др.

След първите сурови рестрикции на Съдийската колегия на ВСС днес на заседанието се чу, че под сурдинка съдии признават, че са си изписали наличните дела и няма какво да работят (това, естествено, не важи за най-натоварените съдилища, б.р.). А на "входа" през това време се трупат нови входящи дела.

Затова Димитрова предложи - по преценка на председателите по места да се даде възможност за образуване и администриране на дела извън посочените и в новия "извънреден" закон като неотложни (само мерки за неотклонение, запори, домашно насилие, осиновявания и пр.).

Предложи още да се позволи произнасяне в закрито заседание дистанционно, а пък съдиите и служителите, които са дежурни и идват в съда, да могат да работят и по тези "неспешни" дела.

"Πpeдлoжeниятa ca в xипoтeзa нa "зaтвopeни" cъдилищa, извъpшвaнe нa paбoтaтa в paмĸитe нa cъздaдeнитe дeжypcтвa, а нe yвeличaвaнe нa идвaщитe нa paбoтa", поясни вносителката.

Изготвените и подписани съдебни актове могат да се предават за вписване в съответните книги, без да чакат края на извънредното положение, а след съответната обработка това би било последвано от уведомяване на страните, както и от публикуване на интернет сайтовете на съдилищата. За други вече насрочени пък да има опция да се пренасрочват.

"Ако трябва да обобщя - да дадем възможност за вътрешно организиране на работата или поне подпомагане на работата, когато съдилищата заработят нормално. При условията на приетите забрани и при условие, че това ще се случва с дежурните съдии и съдебни служители", каза вносителката, която го обсъдила и с други двама от Съвета.

Постъпиха предложения - от това да се направи обедна почивка, за да се запознаят кадровиците с детайлите по предложението и да го решат още днес, през това да се съберат утре, та до третото - да се съберат в четвъртък, когато така и така ще има заседание на Пленума.

Лозан Панов каза, че всичко това е излишно, защото и сега в решенията на Съдийската колегия има опция - административните ръководители по места да допускат дела - изключения от посочените като неотложни, и че във ВКС делата и сега се обявяват.

Чуха се обаче гласове, че първо трябва да се изчака влизането в сила на закона за извънредното положение, тъй като там изрично се казва кои дела могат да се придвижват, докато трае то (и с който Народното събрание се занимава до късно нощес и още не е обнародван в "Държавен вестник", б.р.).

А пък Георги Чолаков - председател на ВАС, каза, че и сега ще се възползва 100% от тази възможност, защото иначе означава да се затвори съдът (който традиционно е претрупан с дела, б.р.). Чолаков обаче резонно поиска предложенията, които Боряна Димитрова изчете "от коляно", поне писмено да се разпратят по имейлите и да има някакво разумно време от час-два да ги осмисли.

Вместо да се стигне до гласуване бързо и стегнато, самата вносителка Димитрова се видя в чудо и се съгласи точката й да остане за извънредно заседание утре. Тогава пък Олга Керелска каза - щом се твърди, че "се излагат" и са тромави, как стигнаха до извода да се отложи за друг ден?

Така след близо час безплодна дискусия кадровиците се разбраха... да отложат проблема за по-късно днес. Решиха го на следобедната си сесия след дадена почивка.