Борис Бонев е бил "отстранен" от председателския съвет на Столичния общински съвет, обявиха гръмко във фейсбук от гражданското движение "Спаси София", издигнало независимия общински съветник за поста му и като кандидат-кмет.

Това стана, след като час по-рано съветникът от групата на "Демократична България" Михаил Паргов коментира казуса с "изгонването" на Бонев, като отбеляза, че според правилника никога не е имал право да присъства - което е факт.

"Отстраняването му оттам е решение на Елен Герджиков. Защо председателят на СОС внезапно реши да спазва правилника след месеци, в които го нарушаваше, няма как да знам", коментира Паргов.

Далеч по-разлютени са от "Спаси София", които напълно игнорират технически вярното решение. Те приемали отказа Бонев да продължи да участва като знак, че партиите на властта "имат желание да диктуват дневния ред зад гърба на обществото".

"Сигурни сме, че присъствието на Борис Бонев в СОС дразни партиите и ако имаха възможност, сигурно щяха да го изхвърлят и оттам, но ние като представители на гражданския сектор ще продължим да проверяваме, предлагаме и работим в полза на софиянци."

После пък се възмущават от общинските съветници от "Демократична България", които подкрепили не само ГЕРБ, но и БСП, ВМРО и "Атака".

"Именно членовете на "Демократична България" настояваха Борис Бонев да не бъде част от председателския съвет, с което управляващите охотно се съгласиха", пишат в позицията си от "Спаси София".

Разбира се, скоро след това председателят на групата на ДБ Методи Лалов също се изяви във фейсбук:

"Никога не сме настоявали, нито лично аз, Борис Бонев или друг да не участва в председателски съвет на СОС. Единственото, за което съм настоявал, е да могат и други лица да участват, когато поискат."

Какво всъщност се случва? Председателският съвет е съставен от председателя на "малкия парламент" Елен Герджиков, неговите заместници и председателите на всяка група в СОС.

Бонев още не е зам.-председател, тъй като е независим съветник и не е част от група. Планира се ремонт на правилника, иницииран от ГЕРБ, който да му даде поста, с тезата, че покрай "Спаси София" е представител на солиден процент от вота в София. А дотогава Елен Герджиков решава да го кани неофициално на срещите на председателския съвет, според него проявявайки демократичност.

От ДБ пък започват да водят допълнително хора на Съвета, по думите на Лалов - "да видят как протичат тези съвети". Според тях това нарушило "комфорта на управляващите" и Герджиков обявил, че ще спазва правилника строго. 

Самият Герджиков пък потвърди тезата на "Спаси София", че от "Демократична България" са повдигали въпроса с присъствието на Бонев.

"Позовавайки се на този прецедент, на няколко пъти на председателски съвет идваше почти половината група на ДБ. Обяснявам си това им поведение с факта, че партиите в тази коалиция нямат доверие помежду си. Това обаче изключително много пречи на работата ни. Ето защо реших да се върна към спазването на буквата на закона", обяснява Герджиков.

И също подчертава, че Бонев по правилник не присъства на председателския съвет.

Следващото заседание на СОС е на 16 април, а от утре започва работата на комисиите. Основната тема ще е как ще се провеждат заседания и какви ще са икономическите мерки на общината на местно ниво.