Активностите на главния прокурор Иван Гешев по линия на битовата престъпност продължават. Вчера той лично посети с. Трилистник, Пловдивско, зapaди пpeбит и oгpaбeн 86-гoдишeн мъж в дoмa му. Днес пo негово разпореждане aдминиcтpaтивният pъĸoвoдитeл нa Aпeлaтивнa пpoĸypaтypa - Coфия Paдocлaв Димoв зaминa за Bpaцa във вpъзĸa c paзcлeдвaнe пo нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo, oбpaзyвaнo cлeд гpaбeж нa 80-годишна жeнa в гpaдa, cъoбщaвaт oт пpoĸypaтypaтa.

В битов план случаят е наистина драстичен.

Нападателят с инициали И.Ц.П. в началото на тази година е навършил 14 години, съобщава Bulnews. Той набелязал жертвата си, като дори е разговарял с нея, преструвайки се, че минава случайно. В неделя около 21 ч прескочил оградата, намерил ключа и успял да отвори външната врата на имота.

Взел е дървен кол и с него е ударил беззащитната жена, допълва местната медия. Последвали са удари с юмруци в лицето, а след като я повалил на земята, започнал да я рита по тялото. Извил й ръката и я попитал къде са парите й. Изплашената пенсионерка му показала нощното шкафче. 

От там откраднал 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. 

„Тръгнал е в към болницата, хвърлил мобилния телефон и е минал през нон-стоп, като си купил цигари. Изгорил е дрехите, но част от тях са намерени и иззети, има и почти цяла ръкавица. На сутринта отишъл в още два хранителни магазина, от където отново си купил сладки и цигари. Златният пръстен се е опитал да скрие под дъска на тавана в дома си, но вече е намерен“, обясни окръжният прокурор на Враца Десислав Начков.

Ръководствата на прокуратурата, МВР и АП-София дадоха брифинг пред оградата на пребитата баба във Враца.

Той допълни, че обвиняемият може да бъде наказан с най-много 5 години лишаване от свобода заради крехката му възраст. 

Апелативният прокурор Радослав Димов каза, че може би е време за дебат в обществото за нови санкции срещу малолетните (всъщност управляващите законодатели в Народното събрание, точно това правят от известно време, като имат и внесен проект - б.р.).

„Сегашният закон е правен в средата на миналия век и не е адекватен към съвременните условия, тъй като възрастта на престъпниците продължава да пада, а техният статус и образование става все по-нисък“, допълни още Радослав Димов.

Полицаи и прокурори показват на любознателните репортери портичката на битата баба.

Шефът на полицията Янко Янколов обясни, че извършителят е направил пълни самопризнания и е съдействал на полицията във Враца. 

Не стана ясно щом за такъв извършител и такава "фактическа и правна сложост" се изпращата апелативният прокурор на София, какво е мнението на ръководството на прокуратурата за качествата на местните магистрати.