Консулът на България в Хага е събирал незаконно "такса коронавирус" от посетителите в консулската служба на посолството: по 5 евро за български граждани и 10 евро за нидерландски и други граждани. В резултат по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно е прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, съобщиха официално от МВнР.

"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света", каза Захариева, цитирана от пресцентъра на министерството.

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров, се казва още в съобщението.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ) парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет, припомнят от Външно.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа № 3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси освен изрично предвидените в нея, а съгласно ЗДТ "недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна".

От МВнР припомнят: сигнали за корупция могат да бъдат изпращани към Инспектората на МВнР на телефон +359 800 16 070, на мейл inspectorat@mfa.bg , както и чрез сайта на министерството: https://www.mfa.bg/bg/anticorruption.

По-късно и от прокуратурата излязоха със становище по въпроса. А именно - че още не са образували нищо, защото не са сезирани. И още:

"Съгласно чл. 205 от НПК отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство", посочват още оттам.

Т.е. органът, който е командировал въпросния служител, трябва да ги сезира.

Ето и цялото съобщение:

"Във връзка с отправени множество запитвания от медиите Пресслужбата на ПРБ  уточнява следното:

До момента Прокуратурата на Република България не е сезирана във връзка с изнесената в средствата за масово осведомяване информация с източник Министерството на външните работи за български гражданин, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, който събира незаконно „такса коронавирус" от посетителите в консулската служба на посолството.

Съгласно чл. 205 от НПК отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението.

В този смисъл задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното."