Учени от Съединените щати обявиха разработването на ново антивирусно лекарство с широк спектър на действие под формата на хапчета, временно наречено EIDD-2801, което може да намали сериозното увреждане на белите дробове, причинено от болестта COVID-19. Това съобщава атинският всекидневник "Катимерини", позовавайки се на информация от агенция АПЕ-МПЕ.

Лекарството, което е тествано в култури на човешки белодробни клетки и на опитни мишки, е доказано ефективно при предотвратяване на тежка пневмония и смърт.

Лекарството - едно от многото тествани в международен план - е открито в Института за развитие на лекарства "Емъри" (Emory Institute for Drug Development - EIDD) в САЩ и изследователите, които публикуват статията в American Journal of Science Translational Medicine, планират да започнат скоро клинични изпитвания върху хора, пропускащи обичайния междинен етап на тестване върху големи животни поради спешната ситуация, пред която е изправено човечеството. Създателите му са оптимисти, че лекарството може да промени начина на лечение на болестта.

"Това ново лекарство има не само голям потенциал да лекува пациенти с COVID-19, но също така изглежда ефективно при лечението на други сериозни коронавирусни инфекции" като вирусите, причинили болестта на ТОРС и MEРС, заяви професорът по епидемиология Ралф Барик от Училището по обществено здраве в Университета на Северна Каролина.

Когато лекарството се използва профилактично при гризачи, то предотвратява тежко увреждане на белите дробове, а когато се дава 12 до 24 часа след заразяването с COVID-19, също намалява вирусното натоварване и увреждането на белите дробове. Очаква се „прозорецът от възможности“ за прилагането му да бъде по-голям при хората, но трябва да се потвърди, че „работи“ и при пациенти.

EIDD-2801 предотвратява размножаването на вируса, избягвайки токсичните странични ефекти. Това е нова форма на предишното пилотно лекарство EIDD-1931, така че вече може да се приема под формата на хапчета и да се абсорбира правилно, достигайки до белите дробове. В сравнение с други възможни венозни лечения (напр. ремдезивир) това е предимство. Ако клиничните изпитвания при хора са успешни, EIDD-2801 ще бъде използван за тестване във възможни бъдещи епидемични огнища.

Изглежда, че вирусите, които се противопоставят на друг тестван наркотик - ремдезивир, реагират по-добре на EIDD. Американските изследователи не изключват, че двете лекарства, които „действат“ по подобен начин, нарушавайки генетичния код (РНК) на коронавирусите, могат да бъдат комбинирани за по-голяма ефективност.