"Политически и медийни кръгове се опитват да атакуват мен и институцията, която представлявам. Преди беше спрямо Комисията на финансов надзор и спрямо мен, сега спрямо ББР."

Това заяви днес изпълнителеният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев по повод публикация в "Капитал" от вчера, която показа, че ББР е дала кредит от 75 млн. лв. на компания за събиране на лоши кредити, която има оборот от 2000 лв. По-рано днес пък от "Демократична България" поискаха оставките на цялото ръководство на банката. Въпрос по темата към него беше "подаден" услужливо от Илияна Беновска.

Днес Мавродиев и управителите на банката дадоха нарочна пресконференция, в която се опитаха да обяснят защо е даден кредитът, какво са техните успехи и да обяснят как ще работят държавните програми за гаранции за кредити на малки, средни предприятия и физически лица. 

Впечатление обаче направи не само фактът, че обясненията им не бяха логични, а и този, че изявлениянията на Мавродиев имаха ясен нападателен оттенък към изданията от групата на "Икономедия" на Иво Прокопиев и "Демократична България".

"Започвам да се удивлявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в безпрецедентна ситуация, при която много бизнеси и домакинства са на ръба. Не съм изненадан от негативния прочит на всяка сделка, която прави ББР. Това не е първият случай. Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките. Това явно стана условен рефлекс за определени политически партии", откри Мавродиев.

Обяснението на кредита

Вчера публикация в "Капитал" показа, че ББР е дала кредит на стойност от 75 млн. лв. на компанията "Свети Георги груп" - дружество за изкупуване на вземания. Това дружество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.

Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.

Всичко това се случва на фона на отпуснатите 700 млн. лв. за увеличение на капитала на банката, която трябва да помага на пострадалия в страната бизнес. Днес Мавродиев и екипът му обясниха, че с този ход се помагало на ликвидността на банковата система:

"Като изчистим банките от балансите им от портфейли, които ги затрудняват, ще позволим на тези банки да финансират новите си клиенти. Осигуряваме ликвидност, а с дългия срок на погасяване - до 10 години - позволяваме на конкретно дружество да помогне и на тези 7500 длъжници с лоши кредити."

Накратко - даваш кредит на дружество, което изкупува лоши кредити. То купува портфейли от тези лоши кредити и така налива ликвидност в банките, които да ги върнат при клиентите си. В случая щели да се подпомогнат две търговски банки, които Мавродиев не назова.

Това било световна практика и дори ББР щяла да продължи да го прави. 

Мавродиев обаче не обясни по каква банкова логика се дават такива огромни средства на дружество с такива малки приходи и обороти. Освен това днес самият вицепремиер Томислав Дончев даде ясно да се разбере, че подобни действия не са съгласувани с правителството. 

Трето - практиката по такива сделки показва, че те се извършват от различни инвестиционни фондове, защото такива портфейли са високорискови. Държавните банки оперират с нискорискови капитали.

Четвърто - по информация на "Капитал" е имало наддаване за изкупуването на лошия пакет от кредити. Така че, при положение че може частен инвеститор да отдели парите, неясно е защо ББР е решила да участва.

Накрая - всички отговорни лица - от министъра на финансите до гуверньора на БНБ, дори самият Мавродиев от днес, твърдят убедено, че всички банки в България са добре капитализирани. 

"Работим про боно"

В самия край на пресконференцията Стоян Мавродиев реши отново да засегне медийната тема, като заяви, че иска да изясни нещо. Заради публикациите за високите заплати на хората в ББР (б.р. - самият той прибира заплата от около 36 000 лв.) той държеше да обясни, че ръководството не получавало заплати за работата си в дъщерните дружества на ББР. 

"Освен това ние взехме решение, че от началото на извънредното положение до края му ние ще работим про боно и няма да вземаме заплатите си, а ще ги даряваме", обяви, но не стана ясно кога е било взето това решение.

Логиката на това включване беше да се оборили фалшивите новини, че Мавродиев сам се е назначил като шеф на една от дъщерните компании на ББР и сам си е увеличил заплатата там. 

Последното е отново разкритие на "Капитал". Според данните, изнесени от изданието, Мавродиев е получил за 2018 г. общо възнаграждение от 434 000 лв. Освен това той се е самоназначил за председател на съвета на директорите на Националния гаранционен фонд (същият, който ще издава сегашните гаранции към търговските банки). 

Според Мавродиев кръговете, които искали да го злепоставят, работили за разследвани лица "със запори, лица, срещу които лично аз съм подавал сигнали". Риториката му силно напомняше на тази на главния прокурор, когато говори за медийни и политически кръгове.

Мерките

Иначе шефовете на ББР обясниха, че освен своите задължения по издаването на гаранции към търговските банки, които трябва да кредитират предприятията заради кризата, държавната банка  била "една от първите в Европа, която обявява своя линия". Става дума за европейска програма, по която може да се получат до 48 000 лв. с две години гратисен период. 

Що се отнася до кредитите на физическите лица - те ще могат да теглят до 1500 лв. до три пъти за три месеца. Става дума за мярката за хората в неплатен отпуск, за които държавата отпусна 200 млн. лв. за гаранции.