52% от българите одобряват действията на правителството в битката с коронавируса67 на сто подкрепят удължаването на извънредните мерки. Кабинетът е с по-високо одобрение от президенската институция.

Това сочат данни от изследване на агенция "Тренд". То е проведено по поръчка на "24 часа", между 1 и 5 април 2020 г. Извършени са 1005 ефективни интервюта на пълнотелетни българи, като 400 респонденти са интервюирани онлайн, 605 - по телефона.

73% от анкетираните одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавируса. Около една пета са недоволните.

Над две трети смятат, че Националният оперативен щаб се справя, а 18% са на обратното мнение.

Оценки за институциите

Към момента кабинетът е по-одобряван от президентската институция, сочат данните на "Тренд". Което е обратно на досегашната тенденция.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Една трета не харесват подхода на кабинета.

Президентската институция получава положителни оценки от 43 на сто от анкетираните, а отрицателните оценки са 30%.

В отношението към парламента обаче няма промяна - делът на неодобрение към действията на законодателния орган е по-висок от дела на одобрението – 47% на 35%.

Две трети от анкетираните харесват Мутафчийски

В проучването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата, отбелязват от "Тренд".

66% посочват, че имат положително отношение към шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, а 15% му дават негативна оценка.

При премиера Бойко Борисов харесване-нехаресване се разпределя в съотношение 53% към 34% (традиционно той има одобрение около 30-33 на сто).

Президентът Румен Радев е одобряван от близо половината, или 49 на сто от интервюираните, а 27 на сто са на обратното мнение.

Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. При тях обаче има и по-високи дялове на неразпознаваемост.

Вицепремиерът Томислав Дончев има 33% положителни оценки, отрицателните са на 27% от анкетираните.

Министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов са с отрицателен рейтинг - т.е. процентно хората, които не ги харесват са повече от онези, които одобряват действията им.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е с 51% отрицателни оценки и с едва 17% положителни.

70 на сто от анкетираните: България не е закъсняла с мерките

Според 70% от хората България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19.

Според 35% от анкетираните мерките трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а 23% (или близо една четвърт) са на мнение, че трябва да бъдат по-леки.

Две трети "за" удължаване на извънредното положение

67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% смятат, че това не е необходимо. Според 14 на сто някои мерки би могло да са по-леки .

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към „затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора“. Само 15% не са "за" тази мярка.

59% одобряват затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка.

По отношение на една от спорните теми свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят.

Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% против).

Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ – 13% подкрепят.

Българите си мият по-често ръцете, но над половината не ходят с маски

92% от българите декларират, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 75% ползват по-често дезинфектанти.

46% ходят с маска. Близо 53% обаче посочват, че не ползват маски.

Конспиративните теории- биологично оръжие и др.

Малко над половината от българите (53%) са убедени, че COVID-19 е биологично оръжие.

46 на сто вярват, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на онези (39%), които подозират, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече вирусът и фармацевтичните компании да печелят повече.

Твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“ разделя мненията - 37% са съгласните, 41% са против.

В проучването са тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние.

47 на сто от анкетираните посочват, че повечето време, прекарано вкъщи, влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. Едва 10% откриват ползите на социалната изолация. 30 на сто не отчитат вредни или добри страни на ситуацията.