ЕС ще насочи 20 млрд. евро към чужди държави, за да им помогне да се справят с пандемията от COVID-19. Рано е Европа да отслабва ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, е категорична Световната здравна организация. Техните икономически последстия обаче вече хапят болезнено. Двете най-големи икономики на Европа - германската и френската - отбелязаха най-големите си тримесечни спадове от десетилетия заради ограничителните мерки срещу коронавируса. Инвестиционата банка "Голдман Сакс" прогнозира 25-процентово свиване на третата по големина икономика в света - японската. Вижте какво още причини вирусът на света днес в редовната ни международна хроника. 


20:33 ч.: Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

Повече от 60 000 души са починали от новия коронавирус в Европа, предаде Франс прес, като цитира компилирани от нея данни от официални източници.
На континента се пада дял от над 70 процента от смъртните случаи по света от причиняваното от вируса заболяване COVID-19. В Европа досега са починали 60 325 души при общо 762 625 заразени. Това я прави най-тежко засегнатия от пандемията континент. Италия е на първо място в света по смъртни случаи от Ковид-19 (17 669), следвана от Испания (14 555). На трето място са Съединените щати с 12 912 починали от 401 166 заразени по данни на университета "Джон Хопкинс". Това е единствената неевропейска страна сред първите пет в мрачната статистика.


20:08 ч.: Под 550 починали в Италия за едно денонощие

Рим. Снимка АП/БТА

Нови окуражителни данни дойдоха днес от Италия - страната с най-много смъртни случаи от новия коронавирус в света, предаде Франс прес. Здравните власти съобщиха за 542 починали от причиняваното от вируса заболяване COVID-19 през последното денонощие. За сравнение информацията от вчера бе за 604 смъртни случая, от понеделник - за 636. През последното денонощие в страната са били регистрирани 3836 нови заразени - увеличение от 2,8 процента. 


19:46 ч.: Смъртните случаи в Иран от новия коронавирус доближават 4000

Техеран. Снимка АП/БТА

Иранските власти обявиха днес, че от заболяването Ковид-19, причинявано от новия коронавирус, са починали още 121 души, с които общият брой на смъртните случаи в страната, най-засегната в Близкия изток от пандемията, достигна 3993, предаде Франс прес.
През последното денонощие Иран е регистрирал 1997 нови случаи на зараза с коронавируса, с които общият брой потвърдени случаи става 64 586, съобщи Киануш Джаханпур, говорител на министерството на здравеопазването, на излъчвана по телевизията редовна пресконференция.
На 19 февруари Иран обяви първи случай на заразен, в централния град Кум.
В чужбина има подозрения, че съобщаваните от Техеран официални данни са занижавани, отбелязва Франс прес.


19:10 ч.: ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

ЕС ще насочи 20 млрд. евро към чужди държави, за да им помогне да се справят с пандемията от COVID-19. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеовръзка на европейските министри, отговорни по въпросите на развитието.
Той уточни, че 15,6 млрд. евро ще бъдат осигурени от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, а останалите средства ще бъдат от държавите в ЕС и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Сред страните, които ще получат основната част от подкрепата, са държавите от Източното партньорство и от Северна Африка.


18:46 ч.: Швейцария удължи до 26 април антивирусните мерки 

Знаме на Швейцария. Снимка АП/БТА

Правителството на Швейцария удължи днес до 26 април ограниченията в страната заради новия коронавирус, но заяви, че в течение на месеца ще започне да облекчава поетапно мерките, които включват граничен контрол, затваряне на училищата и забрана за събиранията на хора, предаде Ройтерс.
"За успешното постепенно отслабване на мерките трябва да бъдат изпълнени някои изисквания", се казва в официалното комюнике. Според него сред критериите ще бъде намаляването на броя на новозаразените, настанените в болница и на смъртните случаи.


18:40 ч.: Германското МВнР ограничава използването на платформата за видеовръзка "Зум" 

Германското министерство на външните работи ограничи използването на платформата за видеоконферентна връзка "Зум" (Zoom). В разпореждане до служителите си ведомството посочва, че слабости в защитеността й я правят прекалено рискова за употреба. Това съобщи днес германският бизнес вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.
В заповедта пише, че тъй като системата се използва масово от много от международните партньори на министерството, засега е невъзможно да бъде забранена, а на служителите се позволява да я използват за професионални нужди и на личните си устройства в случай на кризи.
Правителствен източник потвърди новината.


18:20 ч.: ЕК препоръчва несъществените пътувания до ЕС да останат ограничени до 15 май

Европейската комисия съобщи днес, че препоръчва въведените ограничения за несъществените пътувания до ЕС да бъдат продължени до 15 май.
Опитът показва нужда въведените мерки срещу разпространението на епидемията от Ковид-19 да продължат над 30 дни, пояснява комисията. Тя настоява удължаването на мерките да става съгласувано по всички граници и да се прилага за еднакъв срок. В съобщението се отбелязва, че препоръката засяга държавите от Шенген, включително България, Румъния, Хърватия и Кипър, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

18:14 ч.: СЗО предупреди, че още е рано за отслабване на мерките в Европа

Европейският клон на Световната здравна организация заяви днес, че въпреки "положителните признаци", които се наблюдават в някои държави в региона, е твърде рано да бъдат намалявани мерките за овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Не е моментът за отслабване на мерките. Време е да удвоим и да утроим за пореден път нашите колективни усилия за отстраняване на вируса с подкрепата на цялото общество", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге на пресконференция, излъчена онлайн в Копенхаген.

Клуге определи ситуацията в Европа като все още "много тревожна". Той призова правителствата да обмислят "много внимателно", преди да отслабят мерките за контрол на заразата.

"Драматично увеличение на случаите от другата страна на Атлантика повлиява на възприемането на оставащата много тревожна картина в Европа", посочи д-р Клуге и добави, че все още остава дълга отсечка от маратона.

СЗО призова "всички държави" да положат по-големи усилия в три области: защитата на медицинския персонал, предпазване на здрави хора от съмнителни и вероятни случаи и общуване с населението.


17:02 ч.: Експерт: 3 месеца криза връщат Русия 30 години назад

Икономиката на Русия може да се върне на равнището си от 90-те години на миналия век, ако кризисната ситуация, свързана с коронавируса, продължи три месеца. Това прогнозира Борис Титов, бизнес омбудсман към президента на Русия.

След един месец можем да се върнем към нормалния живот, два месеца означават сериозни загуби за икономиката и много щети за бизнеса. След три месеца ще достигнем до точката, от която няма връщане. Ако се прави сравнение, може би ще става дума за началото или средата на 90-те години на миналия век, посочи Титов днес на пресконференция в ТАСС.


16:58 ч.: Франция иска общи икономически мерки на еврозоната до 24 часа, Холандия спъва сделката

Европейският съюз се нуждае от споразумение за общ отговор на пандемичната криза в рамките на следващите 24 часа. Провалът не е вариант, заяви днес френският финансов министър Брюно Льо Мер, предаде Ройтерс.

Министрите на финансите от еврозоната ще подновят онлайн консултациите си утре, след като не успяха да стигнат до споразумение по икономическия отговор на корона-кризата по време на 16-часови разговори вчера и през изминалата нощ.

Според източничници на Ройтерс главна спънка пред сделката е Нидерландия, която отказва да се огъват строгите правила за кредитиране от спасителния фонд на еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) заради изпадналите в шок членки на общата валута като Италия.


16:49 ч.:  "Чумата" на Албер Камю надхвърли 1 милион продажби в Япония

Публикуването на романа на Албер Камю "Чумата" на японски език надхвърли границата от 1 милион екземпляра, след като по 154 000 екземпляра бяха отпечатани 7 пъти от февруари, предаде Асошиейтед прес.
В Япония екземпляри от книгата бяха разграбени от началото на пандемията от новия коронавирус, а вериги книжарници ограничиха продажбите й до 1 екземпляр на купувач.

"Книгата дава отговор на въпроса как трябва да живеем в тези трудни времена", каза говорител на издателството "Шинчоша".

Корицата на първото издание на "Чумата", изд. "Галимар", 1947 г. Снимка Уикипедия

Романът, който първо е публикуван на френски език през 1947 г., а след това и на японски през 1969 г., представя дилема, свързана с човешкото съществуване в град в Северна Африка, в който върлува чума.
Обикновнено се продават около 5000 екземпляра от романа годишно в Япония, но сега той е номер 1 по продажби в големите книжарници в страната.


16:41 ч.: ОИСР отчита рекордни спадове на водещите икономики, СТО прогнозира 32% свиване на световната търговия

Големите икономики отчитат най-значителния в историята месечен спад на активността на фона на кризата с коронавируса, чийто край не се очертава, а освен това не е ясно колко дълго ще продължат ограничителните мерки, съобщи днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.
Организацията посочи, че водещите й показатели, чиято цел е да сигнализират за кризисни точки в икономическата активност, подсказват, че всички големи икономики са изпаднали в "рязко забавяне"като само при Индия може да се определи като просто "забавяне".

Отделно днес Световната търговска организация прогнозира, че световната търговия ще се свие с 20% тази година.


14:56 Японската икономика ще се свие с рекордните 25 процента, според "Голдман Сакс"

Японската икономика е на път да се свие с рекордните 25 процента през сегашното тримесечие въпреки обявения вчера правителствен пакет от мерки за преодоляване на последиците от коронавируса, засегнал потребителските разходи и растежа на компаниите. Това се прогнозира в разпространения днес доклад на инвестиционната банка Голдман сакс (Goldman Sachs), цитиран от Асошиейтед прес.
Според експерти на инвестиционната банка износът ще потъне с 60 процента в периода април-юни.
Свиването на третата по големина икономика в света би било най-голямото, откакто се води статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) през 1955 година, се посочва в документа.


11:59 ч.: ЕЦБ призовава за антикризисни мерки от €1,5 трилиона в еврозоната

Европейската централна банка е казала на  финансовите министри, че еврозоната може да се нуждае от фискални мерки на стойност до 1,5 трилиона евро, за да се  справи с икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, предаде днес Ройтерс, цитирайки неназовани източници.

Но на видеоконференция на Еврогрупата, която завърши в сряда без сделка след 16 часа преговори, Германия, Холандия и други северни страни бяха готови да подкрепят мерки за само 500 милиарда евро, казаха пред агенцията представители на държавите, които участваха във виртуалната среща.


11:39 ч.: Спад от 9,8% на германския БВП през първото тримесечие - предварители данни

Най-голямата икономика на Европа се е свила вероятно с 9,8% през първото тримесечие, най-големият ѝ спад от началото на статистиките през 1970 г., заради ограничителните мерки, наложени срещу разпространението на коронавируса, съобщиха днес водещите иономически институти в страната.

Това би било повече от два пъти от спада през първото тримесечие на 2009 г., когато Германия пострада от глобалната финансова криза, предаде Ройтерс, цитирайки институтите.


11: 29 ч.: Френската икономика се е свила с 6% през първото тримесечие

Икономиката на Франция се свила с 6% по предварителни данни през първото тримесечие на тази година в сравнение с предишните три месеца заради повсеместното затваряне на бизнеси, предаде днес Ройтер, цитирайки централната банка.

Това би било най-голямото свиване на тримесечна база от Втората световна война насам. То надминава предишния рекорд от минус 5,3% във второто тримесечие на 1968 г., когато Франция беше обзета от граждански безредици, масови студентски протести и общи стачки.


10:22 ч.: САЩ блокират заем от $5 млрд. от МВФ за Иран

Съединените щати възнамеряват да блокират заем от Международния валутен фонд за Иран на стойност от 5 милиарда долара, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници от администрацията на президента Доналд Тръм.

Според тях Иран разполага с достатъчно собствени средства и няма да изразходва евентуалния заем за борба с коронавируса, а за да компенсира отраслите засегнати от американските санкции и да поддържа въоръжените си групировки и съозниците си в Близкия изток.

САЩ са най-големият акционер в МВФ.

“Призовавам международните организации да изпълняват задълженията си... ние сме член на МВФ ... Не бива да има никаква дискриминация в даването на заеми”, каза днес иранският президент Хасан Рохани в предавано по телевизията заседание на правителството.

Той нарече американските санкции срещу Иран “икономически и медицински тероризъм”.

 


9:25 ч.: Еврогрупата не стигна до съгласие по икономическия отговор на коронакризата

Министрите на финансите на страните от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) не успяха да стигнат до споразумение за общия икономически отговор на кризата с коронавируса. Това съобщи тази сутрин в туитър френският министър на финансите Брюно льо Мер. 

 

 

"След 16 часа преговори няма съгласие в Еврогрупата за икономическия отговор на кризата с коронавируса", написа той в социалната мрежа. "Ще продължим утре. С Олаф Шолц [германския министър на финансите] апелираме към всички европейски държави да бъдат на висотата на изключителния залог, за да стигнем до амбициозно споразумение."


8:11 ч.: Гърция започва безплатни тестове по домовете

В Гърция днес започват безплатни изследвания по домовете на хора в райони, където властите подозират, че COVID-19 се е разпространил мащабно, предаде БНР.

Тестовете ще извършват 500 мобилни екипа. В страната от коронавируса починаха 81 души, а общият брой на заразените е 1832.

Тестовете по домовете ще струват 11 милиона евро, които правителството дава на Националната организация за обществено здраве - изпълнителка на програмата. Министерството на здравеопазването избира районите, които програмата покрива.


7:09 ч.: Хиляди хора в Уисконсин се стълпиха да гласуват в първични избори въпреки санитарните ограничения

Изборните бюра в американския щат Уисконсин затвориха след първото гласуване в САЩ в разгара на пандемията от коронавируса. Резултатите от тези спорни избори, включително двубоят за номинацията на демократите между Джо Байдън и Бърни Сандърс, ще станат известни след седмица, предаде Франс прес.


Хиляди хора със защитни маски, стараещи се да спазват нужната дистанция и преодолявайки страха си, се явиха пред урните в щата, чиито власти преди две седмици призоваха населението да си остане у дома.
Въпреки федералните здравни изисквания избирателите чакаха с часове на дълги опашки пред претъпкани изборни бюра, за да участват в определянето на претенденти за президентския пост на първичните избори, отбелязва Асошиейтед прес.
Мнозина потенциални гласоподаватели, останали си вкъщи, обаче се оплакаха, че поисканите от тях бюлетини за гласуване чрез пълномощник така и не са пристигнали и това ги е лишило от възможността да упражнят демократичното си право на глас.


6:31 ч.: Основателят на туитър Джак Дорси дарява 1 милиард долара за борба с коронавируса

Основателят и собственик на туитър Джак Дорси съобщи, че ще дари 1 милиард долара, за да участва в борбата с пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

 


В поредица постове в социалната мрежа той обясни, че сумата представлява 28 процента от богатството му. За да я осигури, той постепенно ще продава акции на другата си компания, "Скуеър" (Square), специализирана в електронните плащания.
Първата отпусната от Дорси финансова помощ от 100 000 долара е предназначена за американски продоволствен фонд.
Собственикът на "Амазон" Джеф Безос, който е и най-богатият човек в света в момента, съобщи преди дни в инстаграм, че ще дари 100 милиона долара на американските хранителни банки.
Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан на свой ред предложиха 25 млн. долара за научни изследвания в търсене на лечение срещу коронавируса.

 


5:46 ч.: Мадуро  заповяда нареди всички, заразени с коронавирус, да бъдат настанявани в болница

Венецуелският президент Николас Мадуро нареди всички заразени с новия коронавирус да бъдат настанявани в болница, уверявайки, че болничната система в изпадналата в криза страна разполага с над 20 000 легла, готови да приемат пациенти, предаде Франс прес.
Това е издадена от мен заповед. Трябва да постигнем хоспитализация на 100 процента от случаите (на COVID-19), заяви лидерът социалист в телевизионно изявление.
Според вицепрезидентката Делси Родригес във Венецуела са регистрирани 166 случая на коронавирус и 7 смъртни случая вследствие на вируса.
Досега заразените с коронавируса бяха длъжни да останат под карантина в дома си, а в болница влизаха само хората в най-тежко състояние.
Според президента в здравните заведения във Венецуела има 23 500 легла. Според независими експерти от Мрежата за защита на националната епидемиология обаче страната с 30-милионно население разполага с едва 206 легла в отделения за интензивни грижи, като половината от тях са в столицата Каракас. 


5:09 ч.:Новите случаи на коронавирус в Китай - двойно повече за денонощие 

Потвърдените нови случаи на коронавирус в континентален Китай за денонощие вчера бяха 62 при 32-ма ден по-рано, предаде Ройтерс, като се позова на Националната здравна комисия.
Това е най-големият брой от 25 март насам и той се дължи главно на пристигнали от чужбина заразени - 59 души.
Броят на заразените без симптоми се е увеличил повече от четирикратно и те са 137, като внесените случаи са 102, съобщи днес комисията.
Китайските власти не причисляват асимптоматичните случаи към потвърдените, докато пациентите не проявят симптоми като висока температура или кашлица.
За да спре внасянето на заразата от чужбина, Китай намали драстично броя на международните полети и на практика отказва достъп на всички чужденци. Умножаването на случаите става на фона на отменяне на ограниченията за пътуванията в град Ухан, където през последните 15 дни има само два потвърдени случая на зараза.
По данни на Националната здравна комисия от вчера потвърдените случаи в континентален Китай са общо 81 802, в това число 3333 смъртни.


0:46 ч.: Министърът на ВМС на САЩ Томас Модли подаде оставка

Американският министър на отбраната Марк Еспър съобщи, че изпълняващият длъжността министър на военноморските сили на САЩ Томас Модли е подал оставка и той я е приел, предаде Ройтерс.
Модли беше остро критикуван за реакцията на кризата, възникнала след като на ядрения самолетоносач "Теодор Рузвелт" беше установена зараза с коронавируса, посочва Франс прес.


Еспър съобщи в туитър, че е приел оставката на Модли и с одобрението на президента Доналд Тръмп е назначил за и.д. министър на ВМС заместник-министъра на сухопътните сили Джим Макферсън.


0:15 ч.: След критики Лукашенко поиска от СЗО да направи оценка на ситуацията с коронавируса в Беларус 

След критики, че не е приел епидемията от коронавируса сериозно, президентът на Беларус Александър Лукашенко повика експерти от Световната здравна организация (СЗО) да направят оценка на ситуацията в страната му, предаде ДПА.
Тук няма абсолютно никаква катастрофа. Броят на заразените нараства, но слава богу не лавинообразно, заяви днес Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

Александър Лукашенко


Лукашенко повика експерти на СЗО да покажат на беларуските граждани, че са в безопасност и правителството не крие нищо.
Официално регистрираните случаи на новия коронавирус в Беларус до момента са 860, а починалите - 13. Броят и на заразените, и на починалите през последните дни бързо расте.
Лукашенко беше критикуван както в страната си, така и в чужбина, че не въвежда мерки за ограничаване на разпространението на вируса. В страната продължават да се играят футболни мачове, на които присъстват много зрители.


0:14 ч.: Тестът на Нетаняху е отрицателен, карантината му изтича утре

Срокът на карантината на израелския премиер Бенямин Нетаняху изтича утре, направеният му днес тест за коронавируса е отрицателен, предаде ТАСС, като се позова на негов говорител.

Бенямин Нетаняху


На Нетаняху днес беше направен още един тест и резултатът от него е отрицателен. Утре приключва 14-дневната карантина на премиера, написа в туитър говорителят Офир Генделман.
Предишните два теста на Нетаняху - на 15 и на 30 март - също бяха отрицателни.


0:13 ч.: Руски научен център обяви, че е готов през юни да тества върху хора ваксини срещу коронавирус

Директорът на голям руски изследователски център увери днес президента на Русия Владимир Путин, че неговата лаборатория е готова да тества експериментални ваксини срещу новия коронавирус още през юни, предаде Франс прес.
Ринат Максютов, който оглавява държавния център "Вектор", каза по време на предавано по телевизията съвещание на президента Путин с директорите на главните руски изследователски центрове, че се планира първият етап на клиничните тестове на три ваксини да започне от 29 юни със 180 доброволци.

"Групите от доброволци вече са сформирани. Получихме повече от 300 кандидатури", каза Максютов на руския президент.


0:12 ч.: Франция премина прага от 10 000 починали, в Испания заразените са най-много

Франция премина вчера прага от 10 000 смъртни случаи от COVID-19, като регистрира още 597 починали през последните 24 часа в болница, което е най-голямото число от началото на епидемията, съобщи директорът на управлението по здравеопазване Жером Саломон, цитиран от Франс прес.
От началото на март са регистрирани 7091 починали в болница, а в старчески домове - 3237, с което смъртните случаи стават общо 10 328, уточни Саломон на редовен брифинг.
Така Франция стана четвъртата държава, в която десетхилядният праг на починали е преминат, след Италия, Испания и САЩ, съобщи Ройтерс.
Процентното увеличение на смъртните случаи в Испания през последното денонощие е 5,7 на сто, което е наполовина от това преди седмица. Последните починали са 743, но все още има надежда, че националната карантина скоро ще бъде отслабена. Общият брой заразени е 140 510 - най-голям в Европа и втори след САЩ.
Американският щат Ню Йорк задмина вчера Италия, като съобщи за повече заразени от коронавирус и се нареди на второ място след Испания по данни на Ройтерс. В щата има регистрирани 138 836 случаи, а в Италия - 135 586. Общо в САЩ има 380 000 случаи на зараза и 11 800 починали от COVID-19.


0:11 ч.: Италия регистрира най-слабо увеличение на новите случаи за денонощие от 13 март насам

Броят на заразените с коронавирус в Италия продължи да намалява и днес службата за гражданска защита обяви, че има 3039 нови случаи за последните 24 часа, най-малкото увеличение за денонощие от 13 март насам, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Толкова малко заразени за денонощие в Италия не е имало от първите седмици на епидемията. В процентно отношение това е увеличение от 2,3 на сто.


0:10 ч.: Ухан отмени ограниченията за напускане на града

Стотици пътници, блокирани от два месеца в китайския град Ухан заради избухналата епидемия от коронавируса, се втурнаха към гарите, след като властите вдигнаха ограниченията за напускане на града, от който тръгна заразата, предаде Франс прес.
За зажаднелия за добри новини свят възстановяването на транспортните връзки с града с 11 милиона жители, които бяха в изолация от края на януари, е доказателство, че коронавирусът може да бъде овладян, макар че общата карантина не е отменена и множество мерки за контрол продължават да действат.
Служители напомняха на пътниците да спазват хигиенните мерки и да стоят на разстояние от един метър от другите хора. Броят на полетите и влаковете, заминаващи от Ухан, засега остава ограничен.
Рестрикциите за движение из града за момента се запазват, за да се предотврати опасността от нов взрив на заразата.

 

 

Но "Уолстрийт джърнъл" има друга гледна точка: "Страхът остава по улиците на Ухан" е водещото заглавие.

 

 


0:09 Рекорден брой нови случаи в Русия

Русия съобщи снощи, че е регистрирала рекорден брой нови случаи на заразяване с новия коронавирус — в 43-те региона на страната са заболели 1154 души, съобщи оперативният щаб за борба с инфекцията, цитиран от РБК.

От началото на епидемията в страната заразените са 7497, оздравелите - 494, починалите - 58.
 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.