Водеща на Нова тв: Не са ли били уведомявани членовете на ВСС за този проблем? (евентуална възможност системата за разпределение на делата да бъде манипулирана, б.р.)

Данаил Кирилов: Вече се получиха обяснения за интерпретации на събития назад във времето - очевидно се е бързало много, очевидно някой е искал да покаже нещо пред някого.

Водеща: Имате ли конкретни подозрения и съмнения? За кого говорите?

Данаил Кирилов: Е, вие имате ли съмнения, че говоря за моя предшественик от това време?

Водеща: Ние задаваме въпросите - затова питах имате ли съмнения?

Данаил Кирилов: Не, аз нямам съмнения.

С този знаменателен диалог водещите на Нова тв и правосъдният министър Данаил Кирилов в единомислие коментираха системата за разпределение на делата, приета през 2015 г., за която прокуратурата започна разследване по личното нареждане на Иван Гешев.

За още по-голяма яснота водещата припомни, че главният прокурор "вече се е намесил" по темата дали Христо Иванов е "натискал" въпросната фирма да спечели (всъщност главният прокурор не просто се намеси, а още в първия ден, в който каза, че на експертите дори още не е даден достъп до ВСС, посочи като виновни поименно Иванов, Калин Калпакчиев и Лозан Панов, б.р.).

Става въпрос за системата, която бе внедрена "на пожар" след избухването на скандала с "гнилите ябълки" в СГС.

Преди интервюто с Кирилов Нова тв излъчи разговор с проф. Огнян Наков от Техническия университет, който обяви, че продуктът на фирма "Смарт системс" "само като му се види стойността, е ясен".

"Аз съм сигурен, че никой не е проверил доколко тя е устойчива на външни атаки", изрази сигурност преподавателят от ТУ.

След него Данаил Кирилов повтори известното - че "към момента имаме доклад, който прави заключение на база проведени тестове. И на база на тези проведени тестове установява рискове в множество от критерии, които подлежат на оценка".

Риск № 1 бил в липса на валидация на КЕП - квалифициран електронен подпис, с който се влиза (Гешев, който обяви разкритията за "коронавирус в съдебната система", го описа, че всеки, който притежава КЕП, може да влезе и да разпределя дела, б.р.).

Следващият риск е от неоторизирано добавяне на нов съд, а образно обяснено от правосъдния министър звучи така:

"От софийския съд може да редактираме имената на съдиите в хасковския съд. И не само да редактираме, а може да ги пуснем в отпуск." 

Както е известно, макар докладът още да не е видял бял свят, той ще бъде обсъждан утре на Пленум на ВСС, а Кирилов изрази надежда, че така ще стане и публичен.

Той още не знаел какво ще последва от това - дали загубили страни по минали дела ще си потърсят правата. Намекна, че има и вариант "законодателят изрично да уреди тези случаи".

Министърът коментира и възможността за вето на президента Румен Радев на "извънредния" закон. Като каза, че - да, очаква такова.

"Този правен инструмент (ветото) загуби правния си – бих казал и политическия си смисъл. Би следвало законодателният орган да потвърди тезата си", каза Кирилов.

Целта е да се опонира. Целта е да се валидира една противна теза."