В опит да направи следващия си модел сгъваем смартфон по-достъпен, Samsung ще предлага бъдещия Galaxy Fold 2 в две конфигурации, съобщи Engadget.

Досегашният модел беше само с 512GB памет, очакваният Fold 2 ще има и версия с 256GB. 

Не е ясно дали това ще е единственият опит за намаляване на цената и доколко тя ще стане реалистична. В момента базовият Galaxy Fold струва 1980 долара в САЩ, и 3999 лв. в България. 

По-ранните слухове за Fold 2 въобще не индикираха по-евтин смартфон. Напротив, говореше се за система от камери като тези на S20 Ultra, керамично или титаниево покритие - все елементи, които вдигат крайната цена на устройството. Имаше и индикации за нова система за сгъване на смартфона - наобратно, подобно на Huawei Mate X, както и камера под дисплея и нов стилус.

Според анализаторите на пазара обаче е напълно възможно Samsung да има за цел да направи сгъваемите устройства по-популярни и в тази връзка да пусне Fold 2 в скъп и в евтин вариант - един с всички екстри на флагман, друг с по-малко памет, по-скромна камера и изработен от по-евтини материали.

Това не променя факта, че дори с всички тези промени подобен смартфон пак би бил в ценовия клас на флагманите - около 1300+ долара. Не е ясно и какви мерки ще се вземат за здравината на устройството, което Samsung първоначално изтегли от пазара, тъй като екранът се отлепяше твърде лесно заради гъвкавостта си и наличието на панти в средата му.