Андрий Тетерук тъкмо се завърна от зоната на бойните действия в Източна Украйна като командир на доброволчески батальон, когато получи покана от премиера Арсений Яценюк да се кандидатира за парламента от листата на Народния фронт.

"Получих също така предложения от Блока на Петро Порошенко и Радикалната партия на Олег Ляшко", казва в интервю в Киев Тетерук, 41-годишен, бивш милиционер, който се измъкна от обкръжението по време на августовското настъпление на проруските сепаратисти. "Разбрах, че съдбата ми даде шанс, и аз трябва да го използвам."

Сътресенията в Украйна дават възможност на ново поколение политици, такива като Тетерук, на парламентарните избори на 26 октомври, дори ако избирателите, както и преди, бъдат скептично настроени към това в каква степен старата политическа класа ще бъде изгонена от парламента. Герои от войната, активисти от Майдана, лидери на неправителствени организации и журналисти, известни с борбата си с корупцията - всички се кандидатират на изборите за Върховната Рада.

Едногодишната криза унищожи или маргинализира монолитните партии, които доминираха в избирателния ландшафт на страната през последното десетилетие, когато гласуването бе епизод от борбата между Партията не регионите на сваления президент Виктор Янукович и партията на Юлия Тимошенко "Отечество".

Партията на регионите се срина след бягството на Янукович. Голяма част от бившата му база за подкрепа се намира в Крим, анексиран от Русия през март, и в Източна Украйна, където на гласуването ще попречи проруският бунт, който бушува вече няколко месеца. Тимошевко - ключова фигура от Оранжевата революция, която не позволи на Янукович да стане президент през 2004 г., се опитва да преодолее 5-процентната бариера.

Войници, активисти

Новите партии, стремящи се да запълнят политическия вакуум, се опитаха да уловят общественото настроение по отношение на промените, като издигнаха кандидати, станали известни при протестите на Майдана на Независимостта в Киев или по време на конфликта на Изток.

Блокът на Петро Порошенко, който води в допитванията до общественото мнение, включва в своя списък полковник Юлий Мамчур - командира от военновъздушните сили, чиято съпротива срещу руските войски в неговата база в Белбек в Крим привлече вниманието на световната общественост през март. Журналистите Сергий Лешченко и Мустафа Найем сащо са в горната част на партийния списък.
Радикалната партия - втората сила според допитванията, издигна командирите на доброволческите батальони Сергий Мелничук, Артьом Витко, Дмитро Линко и активиста от Майдана Артьом Запотоцки. Тимошенко постави себе си на второ място в списъка на своята партия, след Надежда Савченко - украинската жена пилот, хвърлена в затвора в Русия.

Без Шевченко

Лицата от войната заменят популярните актьори, певци и спортисти - такива като футболната звезда Андрий Шевченко, който се кандидатира през 2012 г. на парламентарните избори от партията "Украйна, напред!" Командирите излязоха на преден план, както показват анкетите сред институтите, на които украинците имат доверие. Националната гвардия достигна нивото на църквата и армията, каза Ирина Бекешкина - шеф на фондация "Демократични инициативи" в Киев„
"Близо 70 на сто от украинците се умориха да гласуват за стари муцуни според последните допитвания", каза Бекешкина по телефона. "Известните футболисти вече не го правят."
Но дори и така много известни политически дейци остават в списъците. Заради присъствието им някои избиратели са "скептично настроени към шансовете им да променят Украйна", заяви Володимир Фесенко - политически анализатор от изследователския институт "Пента" в Киев.

Новата вълна

"Аз разглеждам това поколение като нова вълна", каза Фесенко по телефона. "Не съм сигурен, че те ще могат да променят системата, но те ще започнат този процес."
Борис Колесников - една от водещите фигури в Партията на регионите, заяви пред журналисти в Киев през септември, че няма да участва в изборите, защото "близо 7 милиона избиратели в югоизточната част на страната, обхваната от безредици, не могат да гласуват".
Групата на Порошенко има 30-процентова подкрепа сред избирателите в сравнение с 13 на сто за Радикалната партия и 11% за Народния фронт според допитване от 9 до 18 октомври на фондация "Демократична инициатива и Киевския международен институт по социология.
Партията на Тимошенко "Отечество" получава 7,5 на сто, а Опозиционният блок, основан от съюзници на Янукович - 6 на сто според допитване до 2025 души, в което допустимата грешка е 2,2 процентни пункта. То показа, че 32 на сто от хората още не са се определили.

Печалбата се стабилизира

Украинските държавни облигации преустановиха своя ръст днес (23 октомври 2014 г. - б.р.), а печалбата по отношение на долара със срок на погасяване юли 2017 г. почти не се промени, като съставляваше 14,68% днес в 11,08 часа сутринта киевско време. Печалбата се понижи на на 163 базови пункта през четирите предишни дни на търгуване, като падна от рекордно високото ниво според данните, събрани от Блумбърг.
Дори много от старите политици да се завърнат, новите лица в парламента ще могат да внесат промени в украинската политика, която често е жестока, смята Ирина Бекешкина от фондация "Демократични инициативи".
"Тези нови лица ще се окажат абсолютно малцинство, но те са смели", каза тя. "Никой не може да каже със сигурност ще могат ли военните командири да станат добри законодатели, но те поне са благородни хора."
Тетерук - бивш командир на батальон, е решително настроен да направи присъствието си в политиката забележимо, ако го изберат, и разчита да работи заедно с други бивши командири на доброволчески батальони в парламента.
"Няма да допуснем нашите войници - живи и загинали, да се срамуват", каза той.
------------------------------------
Авторът е украински журналист, пишещ за световни медии. Настоящата му статия е публикувана от агенция Блумбърг.