Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2020 г. Програмата е разработена от четири министерства - на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика и на финансите, съобщават от правителствения пресцентър.

В документа са посочени дейностите, които следва да се реализират през тази година, отговорните органи, източници на финансиране, сроковете за изпълнение на тези дейности, както и очакваните резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни мерки, мерки за превенция, за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и мерки за контрол и оценка.

"Съгласно чл. 6, ал. 6 от Закона за защита от домашното насилие, средствата за финансиране изпълнението на задълженията по приеманата всяка година национална програма следва да се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по бюджетите на съответните министерства, определени в програмата", пишат от правитеството.

Също днес от пресслужбата на Европейския парламент съобщават, че заради пандемията от Covid-19 случаите на домашно насилие са нараснали с една трета през седмицата след въвеждане на извънредното положение. Председателят на комисията на ЕП по правата на жените Евелин Регнер (Австрия) призовава ЕС и държавите членки да увеличат подкрепата за жертвите на домашно насилие по време на кризата.

"Жените, живеещи в среда на насилие, се налага да си стоят у дома с насилника си за по-дълги периоди от време. Поради това им е много трудно да се обадят на горещи линии за помощ, тъй като извършителят винаги е наоколо", поясняват от ЕП.

Евродепутатката (от групата С&Д) казва още:

"Тези дни и предстоящите седмици са особено опасни за жените. Всички сме изправени пред сериозни психологически предизвикателства поради изолация или карантина, но жените, а понякога и децата, живеещи в условия на насилие, са изправени пред особено изтощителен стрес тест. Ето защо сега трябва да обърнем особено внимание на този въпрос и да разширим нашите действия за спиране на насилието над жени."

Освен, че призова всички държави да се заемат с този проблем, Регнер апелира за повече места в центровете за защита от насилие, както и ЕС да подкрепя финансово мерките на държавите членки.

И още някои страни на проблема:

„Пандемията от COVID-19 изключително силно подчертава неравенството между половете. Както показват данните на ОИСР, 70% от работната сила в здравеопазването са жени, голяма част от неплатените социални грижи се извършват от жени и предстоящата икономическа криза ще засегне много по-силно жените.

Наша задача е да помогнем за укрепването на физическото и психическото здраве на жените и тяхната икономическа независимост след кризата с COVID-19. Категорично няма да оставим жените на Европа без помощ.“ 

И двете събития се случват на фона на признание от вътрешния министър Младен Маринов, че МВР все така не води статистика на сигналите за домашно насилие.