Премиерът Бойко Борисов и началникът на детската клиника на Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, след разменени медийно остри реплики, днес се срещнаха в Министерския съвет. За да демонстрират, че са "заровили томахавките".

Премиерът благодари на доц. Мангъров за неговите предложения и препоръки, свързани с борбата с COVID-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Имам голямо уважение към теб и всеки, който е на подобна позиция и лекува хора, се ползва не само с одобрение и уважение. И не ми е приятно в публичното пространство да се разделяме по една или друга тема", каза Борисов. "Макар че ние говорим за едно и също нещо, и ти го обясняваш по един начин, щабът по друг, но то е едно и също. Затова аз ти благодаря, че имаме възможност да ползваме всеки ум, за да намерим най-правилното решение", добави той.

По думите на Борисов правителството ще продължи да се вслушва във всяко експертно мнение, за да бъдат осигурени най-добрите и работещи мерки за защита на българските граждани и за справяне с последиците от коронавируса.

На брифинга тази сутрин премиерът даде заявка, че е решил да промени публичното си отношение към Мангъров, който бил добър приятел и колега на сестра му (която е педиатър, както и самият Мангъров -бел. ред).

Доцентът беше част от вече официално нефункциониращия Медицински съвет като развиваше тези, които доста се различаваха от следваната от властта политика за противодействие на инфекцията - особено по отношение на по-облекчени рестриктивни мерки, както и нуждата от масово тестване.

"Хора си умират. Ние не сме станали още безсмъртни. Няма и да станем", каза той вчера по бТВ .

Това беше в отговор на думи на Борисов, с които премиерът публично го разкритикува за тезите му за масовите тестове и за разхлабването на мерките.

Премиерът в петък призова Мангъров да излезе с името си и да посочи "кой да живее и кой да умре".

Според доцента в момента нищо особено не се случва - "имаме 600 заразени и 22-ма починали (според данните към вторник сутрин - бел. ред)".

"Продължават да се правят изследвания, които установяват, че този или онзи отделя вирус. По-добре е да се направи изследване - на антитела - колко са изкарали - за да се направи модел. В момента намираме само хора, които отделят вируса. Но когато го направим като мине - ще има стойност колкото ланшния сняг", посочи той.

Днес на сутрешния брифинг беше обявено, че започва тестване на населението на Банско, за да се види след 14-дневната карантина и преди това предполагаемото по-концентрирано излагане на вируса дали и колко от хората там имат създадени антитела.

Борисов днес е разговарял и с италианския премиер Джузепе Конте, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер е изразил подкрепа и солидарност с Италия, която е най-тежко пострадалата страна в Европа. Двамата правителствени ръководители са дискутирали ефективните мерки, които всяка една от двете държави прилага за ограничаването на вируса. По време на разговора Борисов и Конте са обменили мнения за тестове за диагностика на COVID-19, за лекарства и медицински консумативи при лечението на пациенти, заразени с вируса.