Асоциацията на банките в България е внесла днес в БНБ своето предложение за временен мораториум върху изплащането на кредитите в условията на икономическата криза, причинена от коронавируса, съобщи Нова. 

Днес изтича и последният ден, в който те можеха да представят своите идеи.

Именно търговските банки трябваше да предложат варианти и правила на замразяването, след като Европейската банкова организация издаде насоки за осъществяването на такава мярка. И тъй като в България мораториумът ще е частен, а не публичен, предложенията трябваше да дойдат от асоциацията. 

Основните предложения вече изтекоха. Сред тях са - замразяванетто на вноските от 3 до 6 месеца и допълнителна възможност за връщането на заеми. По-вероятно е да се приеме времето от 3 месеца, тоест до края на юни.

Важно е да се знае, че от мярката ще могат да се възползват само кредитополучатели с изрядно досие. Това беше предварително ясно, а целта е да се отсеят тези, които наистина имат затруднения заради кризата, от тези, които по принцип не са добри погасители.

В мораториума участват всички банки и се отнася до всички видове кредити. Отвъд обхвата на "ваканцията" ще останат обаче кредитите от небанковите институции или така наречените "бързи кредити". Това също беше очаквано, защото тези предприятия са лицензирани от БНБ, но не подлежат на контрол от централната банка. Освен това те работят с бързооборотни пари, повечето от които трябва да се върнат до месец. Евенатуален мораториум и за тях ще ги лиши от всякаква лидквидност. 

Банките също така предлагат да се спре откриването на нови производства срещу длъжници и да се продава имуществото им. 

Няма да се отказват кредити на хора с ниски доходи, стига те да са получатели на някои от държавните помощи по време на кризата. 

Вероятно няма да има и такси за гарантираните от държавата кредити до 1500 лв. за физическите лица. 

Сега топката е в БНБ. Централната банка трябва да прегледа предложенията и да ги одобри. В момента, в който това стане - кредитната "ваканция" ще бъде факт.