Властите ще задължат всички търговски вериги, които оперират в страната, да предлагат българска регионална продукция на потребителите си. Това стана ясно от брифинг на земеделската министърка Десислава Танева ден след като кабинетът представи идеята си. 

Тя беше широко критикувана от големите хранителни вериги, които смятат, че подобно действие погазва принципите на пазарната икономика.

Днес Танева на практика обясни, че няма да се съобрази с това становище. 

"Ще въведем като задължение на всички оператори, които имат представителства в страната, да предлагат местна регионална продукция на потребителите. В това няма абсолютно никакво задължение, вмешателност", заяви министърката. 

Според нея нямало никакъв проблем да се приемат изменения на съществуващи закони, които вероятно пречат на подобна наредба. 

"Законът е такъв и регулацията е такава, каквато я приемат съответните органи в страната", отсече тя.

Танева беше силно критична към хранителните вериги, в частност към вчерашната позиция на Сдружението за модерна търговия, като го нарече "манипулативно" и заяви, че от много време ресорното й ведомство водело диалог с организацията, който обаче се оказал "безплоден".

"Може пенсионер да дари пенсията си в тази криза, а не може търговски оператор с N на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минимално усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията", допълни тя. 

Всъщност някои от големите търговски вериги са едни от най-големите дарители през последния един месец. Предложение за квоти с български хранителни стоки през 2017-а имаше БСП - но именно с аргумента пазарна икономика те "доживяха" само до първото четене и бяха отхвърлени от мнозинството в парламента.

Припомняме, че ситуацията ескалира вчера, когато Министерският съвет пусна за обществено обсъждане постановление на заповедта си. То предвиждаше търговските вериги за хранителни продукти да отдадат поне половината си площ за български продукти, които освен това да са произведени в радиус на 200 км от областния град, в който оперират. Забраняват се и промоциите без разрешение на производителя.

Основният аргумент е подпомагането на местната продукция в условията на извънредното положение. Постановлението би трябвало да действа до края на 2020 година.

От сдружението на хранителните вериги обаче веднага обясниха, че това не само нарушава нормалното функциониране на пазара, но и би имало вредно въздействие върху всички участници в процеса по достигането на стоката до крайния потребител. Може да се очаква и повишаване на цените, ограничаване на избора на потребителите и навлизане на пазара на негодни стоки. 

Ограничението за радиус от 200 км от областния град пък ще навреди на такива производители, които се намират далеч от София, където е съсредоточена огромната част от пазара. 

От сдружението обясниха също, че мярката противоречи на законодателството на ЕС.

Най-голямата опасност обаче е, че магазините ще останат полупразни заради невъзможността да бъдат заредени по изискванията на проекта. 

Днес Танева обясни, че по постановлението се работи и че то ще бъде изменено, но не и според исканията на търговците.

 
Евентуално решение на казуса дойде от самите търговски вериги, които предложиха да обособят фермерски пазари около своите обекти, където производителите да продават своята стока. Това е по-приемливо за тях, защото няма да срине логистичните им процеси и се прави по-лесно. Идеята е те да действат до края на годината. Ресорното министерство обеща, че ще обсъди идеята и ще я включи в новия вариант на постановлението си.