Телевизионното гилотиниране на Стоян Мавродиев е бягство от политическа отговорност. Това се казва в позиция на "Демократична България" повод отстраняането на Мавродиев и ръководството на Българската банка за развитие (ББР). То бе обявено от премиера Бойко Борисов днес.

От формацията изтъкват, че в последните години ББР е донор на българската едра олигархия. А не е инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес. В "Демократична България" смятат, че за да се върне доверието на обществото към банката, то оставки трябва да подадат и министрите Владислав Горанов и Емил Караниколов. В противен случай има опасност начело на банката да застане "нов сламен чове на сараите".

"Демократична България" бе единствената политическа формация, която излезе с позиция по скандала с даването на заем на колекторска фирма от страна на ББР.

Ето какво се казва в днешната позиция на формацията:

Демократична България многократно е алармирала за лошото управление на Българската банка за развитие (ББР) и е настоявала за търсене на отговорност на нейния главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев. Ние поискахме неговата оставка и вчера, във връзка с информацията за отпуснатия кредит от 75 милиона на колекторска фирма. 

Днешното телевизионно гилотиниране на борда на ББР от страна на премиера Борисов обаче е много повече бягство от политическа отговорност, чрез изгаряне на поредните “бушони”, отколкото решение на проблемите, свързани с тази банка.

В последните години ББР все повече се превръщаше във финансов донор на българската едра олигархия, вместо в инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес. Особено болезнено започна да изглежда това обстоятелство на фона на бедственото положение на българските предприемачи в резултат на пандемията.

В момент, в който цялото общество очаква бърза, решителна и ефективна помощ за запазване на предприятия и работни места, правителството отговаря с мъртвородени мерки, но затова пък гарнирани с обичайната агресивна пропаганда и поднесени с изключително арогантен тон. На всичко отгоре, на обществото се съобщава, че огромна част от отпуснатите публични средства ще бъдат прокарани именно през обременената с тежки съмнения в злоупотреби ББР, в която ще се налеят 700 милиона лева. А днес, с действията си, лично премиерът призна, че върху тези пари контролът е силно съмнителен.

Реалният проблем не е просто в една отделна сделка, а в дългогодишната липса на политическа отговорност за състоянието на ББР и все по-ясно очертаващия се провал на правителствения икономически отговор на пандемичната криза. Ето защо, считаме, че освобождаването на борда на ББР е признание за наличието на проблем, но изобщо не може да бъде достатъчно за неговото решаване. Необходимо е ясно поемане на отговорност на политическо ниво, като предпоставка за реални структурни промени в управлението, отчетността и модела на работа на банката за развитие.

За да може обществото да има каквото и да било доверие, че обстоятелствата около скандалната сделка няма да бъдат заметени, че на мястото на Мавродиев няма да бъде назначен нов сламен човек на сараите и приятелските кръгове на властта, и че в ББР ще настъпи истинско обновление, трябва да бъдат отстранени поне министрите, които непосредствено отговарят за настоящото положение. Тези, които осигуряваха политически протекции за Мавродиев и цялостния модел на олигархично обсебване на ББР, тези, които са допуснали тази скандална сделка – със своето знание или безотговорно незнание – и които са непосредствено отговорни за провала на пакета от кризисна икономическа помощ, трябва да бъдат сменени. Това са министърът на икономиката и министърът на финансите.