Еврокомисията призова днес страните от Шенгенското споразумение и асоциираните с него да удължат до 15 май ограничаването на маловажни пътувания до ЕС.

Това се казва в разпространено днес съобщение на институцията.

Опитът на страните членки и други държави, изложени на пандемията от коронавирус, показва, че борбата с разпространението на вируса изисква повече от 30 дни, за да бъде ефективна. ЕК призовава за координиран подход към удължаването на срока. Действията по границите могат да бъдат ефективни, само ако се прилагат от всички членки на ЕС и на Шенгенското споразумение по всички граници, с един и същ краен срок и по еднакъв начин.

Ограничаването на пътуванията и призивът за удължаването на срока се отнасят до всички членки на Шенген, България, Румъния, Хърватия, Кипър и асоциираните към Шенген Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Става дума за общо 30 държави.

Ограничаването на маловажните пътувания до ЕС бе въведено през втората половина на март. Първоначалният срок на мярката бе 30 дни.

По-горе вече бе посочено, че според ЕК този срок се е оказал малък.

Няколко часа по-рано днес Еврокомисията отложи обявяването на препоръките за изхода от кризата с коронавируса. Много е вероятно огласеният призив за удължаване на срока да има нещо общо с отлагането, намекнаха през Клуб Z дипломати.

Все пак Маргаритис Схинас – зам.-председателят на ЕК, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот, изтъкна, че всички страни членки успешно са приложили мерките за социално дистанциране.

„Докато си обезопасяваме дома, все още не можем да оставим вратата отворена“, изтъкна той.