Столичният общински съвет (СОС), спрял работа преди три седмици, днес за първи път от началото на извънредното положение пусна онлайн излъчване от своя комисия. Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба обсъди планираните промени в правилника за дейността на СОС и част от икономическите мерки, които управляващите предлагат на ниво община.

Местните парламентаристи заседаваха на живо - за да решат казуса именно с възможността за дистанционни заседания, каквито правилникът в момента не разрешава.

Предложенията конкретно са свързани с възможността да се водят дистанционни заседания на комисиите, в които да се включват и общинари извън тях, а журналисти и граждани да изпращат въпросите си по имейл. Предложенията бяха одобрени след кратко спречкване между членовете на комисията.

Заседанието се проведе в залата на съвета с общинарите разположени на 5-6 метра един от друг, и в далеч по-малък състав от 61+ места в залата. Започна с над 15 минути закъснение и протече основно с пререкания между управляващи и опозиция по технически въпроси за това колко бързо се приемат промените.

"Наредбата за обществените обсъждания на Столична община изисква определен срок, през който нормативните актове да бъдат обявявани и гражданите да дадат своето мнение. Тази комисия днес, макар и в спешна ситуация, се явява преждевременна. Всичко това трябва да се случи след като изтече 14-дневният срок. Днес можем да си говорим, но няма да знаем мнението на гражданите", заяви Методи Лалов от "Демократична България".

От ГЕРБ отбелязаха, че срокът ще бъде спазен към датата на заседанието на СОС, насрочено за 16 април. Лалов призна, че няма формално нарушение, но предложенията не можело да се гласуват днес, защото този срок не е изтекъл и гражданите няма да са дали становища. От ГЕРБ обаче възразиха, че всички мнения на граждани ще бъдат разпределени към общинските съветници.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов представи проекта за част от мерките - като подчерта плащането на такса смет се удължава с два месеца - до 30 юни. Предвижда се и същото удължаване на срока, в който данъците за имоти и МПС ще са с 5% отстъпка при пълно плащане.

Лалов обяви мерките за смислени и че ще ги подкрепи, но подчерта, че се предлагат и изменения, свързани с администрацията във връзка с промяна на вътрешната организация на общината. За тези промени нямало смисъл да се бърза сега. Георги Георгиев от ГЕРБ обясни какви са тези промени:

"Знам, че колегата Лалов не е привърженик на това да се работи в срок по-малко от един месец. Но промяна в наименованието - "Специализирани служби за озеленяване" се заменя със "Общински органи по озеленяване" -  кого ощетяваме с тези промени? Това е дребнавост, по-скоро заяждане."

Съветниците на ДБ гласуваха "въздържал се". Заяждането обаче продължи. Независимият Борис Бонев, гост на комисията, настоя, че трябва да се работи по правилника веднага, а не в "спокойна атмосфера, без да се бърза", както поискаха от ГЕРБ.

"За мен е абсолютно недопустимо толкова време вече да се бави основната работа с правилника - цялостното му изменение, подчерта той. - Тези промени означават електронни документи в машинно четим формат", посочи.

Това не е съвсем вярно - новият правилник предвижда да има такива документи чак през 2022 г.

В крайна сметка и промяната в правилника бе подкрепена (с изключение на Лалов, който се въздържа). Предстоят заседания и на други комисии преди първото заседание на СОС.