Сенатор Бърни Сандърс прекрати кампанията си в рамките на Демократическата партия и отвори пътя на Джо Байдън да бъде номинацията за президент срещу борещия се втори мандат в Белия дом Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен. Президентските избори в САЩ са на 3 ноември. 

“Пътят към победата е на практика невъзможен”, каза Сандърс във видообръщение към привържениците от дома си в Бърлингтън, щата Върмонт. "Заключих, че тази битка за демократическата номинация няма да бъде успешна. И така, днес съобщавам прекратяването на моята кампания".

"Кампанията приключва, но битката за справедливост продължава", каза още той. "Нашето движение спечели идеологическата битка".

Цитира и Нелсън Мандела, който казва, че много неща изглеждат невъзможни, докато не бъдат направени.

По думите на Сандърс решението е трудно и болезнено, но си дава сметка, че изоставането му в съревнованието с Байдън няма как да завърши успешно. Сенаторът благодари за подкрепата и заяви, че ще продължи да води идеологическата битка, която той и сподвижниците му са започнали. И поздрави досегашния си конкурент. 

Асошиейтед прес припомня, че 78-годишният Сандърс започна кампанията си сред съмнения дали може да спечели пак избирателите, които го подкрепиха като бунтар срещу истаблишмънта на демократите, представляван от Хилъри Клинтън преди четири години.

Той спечели подкрепа сред младите и сред част от испаноезичните малцинства, но не и сред афроамериканците.

Сандърс получи най-много гласове в щатите Айова и Ню Хемпшир, откъдето започва гласуването в първичните избори и след това постигна лесна победа в Невада. Тогава Байдън (77 г.), който беше вицепрезидент на Барак Обама, беше четвърти или пети и изглеждаше като губещ състезанието.

Той обаче спечели важната подкрепа на конгресмена Джим Клайбърн от Южна Каролина и след това постигна по-голяма от очакваната победа в този щат. Тя го изстреля към победи в 14 щата в гласуванията в т.нар. Супер вторник на 3 март.

След няколко дни съперниците на бившия вицепрезидент се отказаха от надпреварата и обявиха подкрепата си за него.

Последваха загуби за Сандърс в Мичиган, където беше победил Хилъри Клинтън преди четири години, в Мисури, в Мисисипи и в Айдахо.