Организацията на пациентите с ревматологични заболявания алармира отново, че болни с тежки диагнози са застрашени да останат без лечение. Причината е в липсата на основни медикаменти за лечение на диагнози като лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, склеродермия и други ревматични заболявания.

Става дума за лекарства, чиято основна съставка се смята напоследък, че има добро въздействие при лечението на COVID-19.

Затова и оттам обявиха, че стартират кампания в социалните мрежи под наслов „Имаме право на лечение“.

По време на онлайн кампанията ще споделяме снимки с хаштаг #имаме_право_на_лечение, които ви молим да споделите, за да достигнат до възможно най-много хора.

Кампанията ще продължи, докато институциите не изпълнят задълженията си, казват още.

От организацията припомнят, че през 2019 г. беше изтеглен от българския пазар медикаментът Rezochin film coated tablet 250 mg x 100 от притежателя на разрешението за употреба Bayer AG, Германия, за което те са уведомили отговорните органи по надлежния ред, което остави на практика пациентите със системен лупус, ревматоиден артрит и всички останали диагнози, при които медикаментът е приложим, без достъп до лечение в България.

Ето и още от предисторията на проблема, описана от пациентската организация:

Медикаментът Rezochin film coated tablet 250 mg x 100 беше единствен в своята INN група в позитивния лекартвен списък.

Една от възможните алтернативи - медикаментът Plaquenil 200 mg на фирма Sanofi не е регистриран в България, а пациентите си го набавяха от съседните държави като Гърция, Турция, Румъния, обясняват от организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

Медикаментът Plaquenil 200 mg стана изключително атрактивен в условия на пандемия от COVID-19 след медийни публикации, че има ефект при усложнения от вируса. Много хора, които нямат здравословни проблеми, започнаха да се презапасяват с него и така лишиха пациентите с ревматични заболявания от достъп до него. В аптеките в съседните на България държави вече отказват да отпускат Plaquenil 200 mg (Hydroxychloroquine sulfate) на чуждестранни граждани, а и пътуването в условия на пандемия и затворени граници е невъзможно.

Единствената възможна алтернатива в момента е доставяне на медикаменти по реда на Наредба 10 за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти за състрадателна употреба, процедурата по която е бавна, а в условията на пандемия от COVID-19 това се оказва невъзможна мисия.

Това принуждава много хора, страдащи от хронични ревматични заболявания, да прекъсват своето лечение, което може доведе до сериозни усложнения на състоянието им и компрометиране на по-нататъшното лечение.

Основната цел на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България е медикамент с активна съставка хидриксихлороквин сулфат да бъде достъпен в аптечната мрежа, което може да се случи след регистрация на такъв у нас.

Недопустимо е в XXI век пациентите с хронични инвалидизиращи заболявания да се налага да пътуват до съседни държави, за да се снабдяват с необходимите им медикаменти. Абсолютно недопустимо е в условия на извънредно положение държавата да не откликва за решаването на проблема и близо месец да не намира начин да подсигури лечението на гражданите си.

Настояваме Министерството на здравеопазването да изпълни своите ангажименти към хората с ревматологични заболявания в България, като им осигури достъп до лечение у нас.

От Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България са се свързали с университетските болници в страната, за да проучат какви са възможностите за стартиране на процедура по Наредба 10, за да се избегне прекъсване на лечението на над 4000 души.