„Молим правителствата да вдигнат всички забрани за износ на лекарства. Такива ограничения могат да доведат до недостиг навсякъде в ЕС.“

С този призив днес се обърна в станалото всекидневие свое видеообръщение председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

От началото на пандемията от коронавирус ЕК наблюдава ситуацията с помощта на Европейската агенция за лекарства (ЕМА).

„Трябват ни по-големи количества лекарства, за да лекуваме страдащите от коранавирус в болниците. И затова днес одобрихме насоки, за да гарантираме, че европейците ще имат достъп до лекарства на поносима цена в тази криза“, допълни Фон дер Лайен.

Тя обаче предупреди, че е важно също така да се избегне презапасяване с лекарства. Това пречи те да бъдат в аптеките и в болниците, където са необходими.

Същевременно е необходимо увеличаване на производството на лекарства.

„Индустрията трябва да реорганизира веригите си за доставки и производствените линии. Ние ѝ помагаме, като й предоставяме известна гъвкавост в правилата или като ѝ осигуряваме държавна помощ, когато е възможно“, каза председателката на Комисията.

Часове по-рано ЕК разхлаби временно антимонополните правила за предприятия, които си сътрудничат в производството на лекарства. Причина е заразата.

Фон дер Лайен настоя също правителствата да ограничат продажбите онлайн на лекарства, които са от жизнена важност за лечение на коронавируса.

Накрая тя призова за засилване на дейността срещу дезинформацията. В противен случая пропагандата може да накара гражданите да се презапасяват или да използват грешни лекарства.