Великобритания регистрира днес нов рекорден прираст на смъртните случаи от новия коронавирус за едно денонощие - 938 - с което починалите заразени в страната вече надхвърли 7000, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според съобщение на здравното министерство броят на потвърдените случаи със зараза наближава 61 хиляди при направени тестове на 282 хиляди човека.
Правителствени експерти обаче предполагат, че още стотици хиляди хора са носители на вируса. Изследователи в САЩ предричат, че във Великобритания ще бъде европейската страна с най-много смъртни случаи от заболяването COVID-19, причинено от коронавируса, отбелязва ДПА.

Медицинският директор на британската Национална здравна служба Стивън Поуис каза, че има признаци на стабилизиране на броя на заразените и хоспитализираните в кралството, предаде Асошиейтед прес.

"Започваме да виждаме задържане на едно ниво - първия признак на платото на инфекциите и хоспитализациите", каза той пред репортери.

По думите му вече се забелязва ползата от инструкциите, но е критично важно да се спазва социалното дистанциране, защото в противен случай "вирусът отново ще започне да се разпространява".

Британският премиер Борис Джонсън остава в интензивното отделение на болницата "Сейнт Томас", но състоянието му се подобрява и той вече седи в леглото, съобщи министърът на финансите Риши Сунак, цитиран от АП.

Икономиката и хората във Великобритания ще пострадат заради епидемията, блокирала голяма част от обществото, каза още Сунак. Според него въздействието върху икономиката ще бъде значително и "не по абстрактен начин", а върху работните места на хората и тяхното препитание.

Същевременно той изрази увереност, че правителството върши "правилните неща" и че кризата ще бъде преодоляна, предаде Ройтерс.