Полша трябва незабавно да суспендира дейността на спорната дисциплинарна камара към своя Върховен съд.

Това се казва в огласено решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург.

Камарата бе създадена през 2017 г. като част от съдебните реформи в страната. Според критици тя има за цел да отнеме независимостта на съдиите.

През октомври 2019 г. Еврокомисията предяви пред СЕС иск срещу Полша с цел защита на магистратите от политически контрол. Според ЕК дисциплинарната камара подкопава независимостта на магистратите.

В средата на януари т.г. Комисията поиска Съдът да приеме временни мерки, като нареди на Варшава да суспендира дейността на спорната институция.

СЕС одобри искането на Брюксел, като се мотивира, че гарантирането на независимост на камарата е от съществено значение за съхраняване на независимостта на полските съдилища. Съдът в Люксембург изтъкна, че е много вероятно продължаването на дейността на дисциплинарната камара, докато случаят се разглежда, да причини сериозни и непоправими щети на правния ред в ЕС.

Върховният съд във Варшава също постанови, че тази камара е незаконна.

От СЕС признават, че страните членки на Съюза сами организират съдебните си системи. Докато упражняват компетенциите си обаче, те трябва да спазват ангажиментите си, произтичащи от европейското законодателство.

Съдът на ЕС престъпва границите на своята юрисдикция, бе незабавната реакция на полските власти. Тя бе изразена от зам.-министъра на правосъдието Себастиан Калета. Според него днешното решение подкопава суверенитета на страната му.

Варшава трябва незабавно да се подчини на решението. В противен случай ще й бъде наложена солена глоба.