Случаите на установени заразени с COVID-19 в България са 611. Има 30 нови диагностицирани за денонощие, или 18 в сравнение с вчера следобед, което е нарастване с 5,2 процента за денонощие, съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния оперативен щаб, на брифинга тази сутрин.

От новите положителни в болница са 18 души - в София. Излекувани са 48 пациенти - 6-има нови. Сред тях има жена на 70 г. в Пазарджик. Средната възраст при излекуваните е 47 г.

За денонощието има един нов смъртен случай - мъж на 72 години от Шумен с придружаващо заболяване карцином на белия дроб. Той беше обявен още вчера. Общо починалите остават 24. Най-младият заразен е на 1 година, най-възрастният - 90-годишен.

Сред заразените медицински лица има нов случай - на 62-годишна лекарка, която не е контактувала с положителни за коронавируса пациенти. Така броят на инфектираните медици става 33.

233 души от инфектираните са в болница, а 27 от тях са интубирани. Има интерес от американски лекари към практиката в България при интубиране, заяви Мутафчийски.

Има вече готови резултати от тестването на полицейските служители.

"Имаме данни от изследваните 1016 полицаи. Смятам, че те са представителна извадка, защото са имали активни контакти с много и разнородни хора. Средната им възраст е 39 години. 1007 от тях са с отрицателен резултат. Двама имат положителни данни за антитела от прясна инфекция. Седем души са положителни за други антитела, но никой от тестованите не дава положителни проби и за двата вида", обясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той информира, че някои от тестваните проявяват част от симптомите, без да са дали положителен резултат за коронавирус. Според него това е показател, че в момента има и други вируси. Все пак трима полицаи ще бъдат наблюдавани и тествани отново.

"Изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Значи епидемията е под контрол. И ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. И също така - че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази", добави Кунчев, като подчерта, че все още е рано за отслабване на мерките.

Ген. Мутафчийски разкри, че данните при изследването на военните са сходни - тествани са над 1100 униформени, които са на активна служба. Ще се изследват и моряци.

В щаба очакват резултатите от изследването на хората в Банско - то също може да даде информация за развитието на инфекцията, тъй като градът беше огнище, а след това беше поставен под строга карантина.