Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира на личния си профил във фейсбук идеята на земеделския министър Десислава Танева за процент български стоки в магазините. Нинова припомни, че преди няколко години БСП е внесла подобна инициатива в парламента, но тя е била категорично отхвърлена от ГЕРБ с най-различни аргументи.

Ето какво написа Нинова:

"Кризата извади на показ много от пороците на политиката в България в последните години. Един от тях е винаги и без аргументи да се отхвърля, охулва и отрича всичко, предложено от опозицията.

Днес министър Танева се обяви за задължителен процент български продукти в търговските вериги. Сигурно е забравила какво се случваше през 2017 г. и 2018 г. С какъв плам ГЕРБ отхвърляха предложения от нас закон за процент български стоки във веригите. Мога да й разкажа какво я чака, защото минах през този огън:

1. Веригите ще се противопоставят и ще изпратят платени говорители във всички медии.

2. Лобисти ще упражнят натиск да се откаже.

3. Някой може да се изкуши да й намекне за пари.

4. Ще внушават на българите, че това ще доведе до увеличение на цените за тях.

5. Ще я заклеймят, че е националистка, която иска да извади ГЕРБ от европейското семейство на ЕНП.

6. Ще я обвинят,че е антиевропейка, която иска да извади България от Европейския съюз.

7. Ще я заплашат с дела.

8. Ще й вменят вина за връщане на плановата икономика и социализма.

9. Ако издържи на всичко това, Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе срещу закона, защото нарушава свободната конкуренция и ще го блокира.

Този сценарий ни организираха управляващите от ГЕРБ през 2018 г. На инат, защото предложението се внася от БСП. Разликата днес е, че ние като опозиция няма да ги клеймим в комунизъм, в антиевропеизъм, няма да насъскваме говорители срещу тях. Ще кажем само - жалко че загубихме две години за българското производство от политическото късогледство на властта."