Фонд „Обединени срещу COVID-19“ за подкрепа на местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса, създадоха Българският дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България.

До момента 21 компании, фондации и други дарители са осигурили 815 000 лева за фонда, който ще финансира на проекти за преодоляване както на здравните, така и на социалните аспекти на епидемията. 

За средства от „Обединени срещу COVID-19“ могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия от цяла България.

За целта желаещите трябва да попълнят електронен формуляр, достъпен на специално създадения интернет сайт: www.United4BG.org.

Крайният срок за подаване на документи за първия кръг на финансиране на проекти е 16 април 2020 г.

Фондът ще финансира инициативи в подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора - медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др., обясняват организаторите на кампанията. 

"Българските медицински специалисти и доброволци от различни общности показват забележителна сила и устойчивост в този труден период. Инициативата „Обединени срещу COVID-19“ има за цел да предостави на тези герои необходимата подкрепа. Посолството на САЩ с гордост си партнира с Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Българския дарителски форум в тази инициатива“, заявява по повод откриването на фонда посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Фондът приветства и бъдещи безусловни дарения в подкрепа на усилията срещу кризата с коронавируса в България. Постъпилите суми ще се използват в пълен обем за финансиране на значими инициативи в цялата страна", заявяват още организаторите и предоставят следната сметка за дарения, която може да се види в сайта на Българския дарителски форум.