Четирима български евродепутати настояват пакетът „Мобилност“ да не бъде разглеждан по време на пандемията с коронавируса.

Те отправят искането си в писмо до председателя на Европарламента Давид Сасоли. Писмото е подписано от Петър Витанов (БСП, Прогресивен алианс на социалистите и демократите), Андрей Новаков (ГЕРБ, Европейска народна партия), Илхан Кючюк (ДПС, „Обнови Европа“ и Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти).

И четиримата са членове на парламентарната Комисия по транспорт и туризъм. Само Витанов е редовен член. Останалите трима са заместващи, но активно защитават българската позиция против пакета „Мобилност“.

„Искаме в рамките на нашите парламентарни правомощия да спрем процедурата в този много сложен за всички нас период. Оттам нататък всеки със своите аргументи ще започне да работи отново по досието“, каза за Клуб Z Илхан Кючюк.

Вчера, пак пред Клуб Z, Петър Витанов нападна западноевропейските страни за липса на толеранс към Изтока. Той смята, че пакетът, известен още като план „Макрон“, ще довърши компаниите от Източна Европа, които и без това са пострадали силно от заразата. А именно те извършват повечето превози по „зелените“ коридори.

Пакет „Мобилност“ бе приет от Съвета на ЕС на 7 април. Предстои той да бъде гласуван на второ четене от ЕП.

В него се съдържат някои важни промени, които не са по вкуса на българските превозвачи:

• Шофьорите ще могат да се връщат у дома на всеки 3 или 4 седмици;

• Камионите трябва да се връщат веднъж на 8 седмици в страната, в която са регистрирани;

• Минималната седмична почивка е 45 часа и трябва да се прекарва извън кабината. Ако тя е извън дома, настаняването се заплаща от работодателите;

• Срок на прекъсване от 4 дни при каботажите, преди да могат да се извършват по-нататъшни превози от този вид в същата страна със същото превозно средство.