Тайван днес решително осъди обвиненията на ръководителя на Световната здравна организация, че от острова са отправяли расистки обиди срещу него, като заяви, че в страната не съществува расизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изключването на Тайван от СЗО поради възражения на Китай, който смята острова за свой, разгневи тайванското правителство по време на разпространението на заразата от коронавируса.

Тайван казва, че не е бил в състояние да получава навременна информация и че тайванците са станали политически пешки и животът им е бил застрашен, което СЗО отрича.

Тайван отдавна описва това като модел на поведение, който го излага на риск поради китайския натиск да бъде изключен от международни организации.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус отхвърли вчера "расистките обиди" срещу него, които по думите му идвали от Тайпе.

Президентът на Тайван Цай Ингвен каза, че Тайван се противопоставя на всяка форма на дискриминация.

"От години сме изключени от международни организации и знаем по-добре от всеки какво е да си дискриминиран и изолиран", посочи г-жа Цай в изявление. "Ако генералният директор Тедрос може да издържи на натиска от Китай и дойде в Тайван да види лично тайванските усилия за борба с COVID-19, той ще може да се увери, че тайванците са истински жертви на несправедливо отношение".

Тедрос не е много популярен в Тайван заради подозрения, че е твърде близък с Китай, а СЗО включва броя на заразените в Тайван в графата за Китай, въпреки че островът има свое държавно управление.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник остро разкритикува СЗО, че дава лоши съвети по време на разпространението на заразата от коронавирус и е твърде пристрастна към Китай.

Говорителката на тайванското външно министерство Джоан У каза, че обвиненията на Тедрос са безпочвени и "въображаеми", а Тайван не е правил расистки забележки, нито е насърчавал някои да го прави.

Говорителката У каза още, че Тедрос трябва да изясни изказванията си и да се извини на Тайван.

Тайван се гордее, че благодарение на своевременно предприетите мерки, които досега са ефикасни, до момента има само 379 случая на коронавирус и петима починали - много по-малко отколкото в съседните държави.

Миналия месец СЗО каза, че следи отблизо развитието на заразата в Тайван и заимства тайванския опит. Тайван обаче казва, че СЗО е оставил без отговор въпросите му в началото на заразата и не е споделил с държавите членки информацията, дадена от Тайван, включително подробности за случаите на коронавирус и методите за превенция.

На брифинг в Женева шефът на СЗО енергично се защити лично, като защити и действията на СЗО по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес. Той обвини тайванското външно министерство, че е свързано с кампания срещу него, която върви от няколко месеца, и заяви, че след появата на новия коронавирус е бил лично атакуван, включително със смъртни заплахи и расистки обиди.

"Тази атака идва от Тайван", каза Тедрос, който е бивш етиопски министър на здравеопазването и външен министър и първият африкански лидер на СЗО, припомня АП. Той беше избран на поста със силна подкрепа от Китай.

Под мотото "Тайван може да помогне" миналата седмица правителството обяви дарение от 10 милиона предпазни маски за САЩ, Европа и 15 държави, които все още поддържат официални дипломатически отношения с острова, съобщи Ройтерс.

Говорителката У каза, че Тайван ще дари още 6 милиона маски на Северна и Източна Европа, Латинска Америка, Югоизточна Азия и американските щати, които са най-силно засегнати от пандемията.