След извънредно заседание на Светия синод, на което присъства и премиерът Бойко Борисов, църквата, която все така отказва да затвори храмовете заради коронавируса, все пак реши да направи малка отстъпка - няма да раздава върбови клонки на Цветница. Тази година няма да се пътува и до Йерусалим за благодатния огън. Службата на Великден ще се води изцяло навън.

Това обяви след срещата Ловчанският митрополит Гавриил при съвместно изявление с Борисов в сградата на Министерския съвет.

От своя страна премиерът пое ангажимент, че по време на богослуженията МВР ще следи "максимално тактично, внимателно" спазват ли се мерките за физическа дистанция.

"Църквите ще светят, камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството", посочи Борисов.

Маловерните не ходели в храма

Гавриил посочи, че решението да не се раздават клонки на Цветница било "немалък компромис" за църквата. Но се наложило "най-вече да се успокоят някои хора, които са далеч от църквата и вярата". Обяви също така, че само истински вярващите посещавали и щели да посетят храма. Маловерните вече не го правели.

На Великден службата все пак щяла да започне извън храмовете. Според Гавриил "най-много хора има първия половин час, докато сме навън". "После в храма се връщат малко хора и няма никаква опасност", твърди. Плащаницата на Разпети петък също ще се изнесе навън - ще я държат четирима църковни служители на входа и хората ще минават под нея.

Няма да отида. Не че по-малко вярвам

Борисов опита да тушира думите на митрополита, като посочи, че призовава само хората, за които посещението в църквата е "животоспасяващо", да излязат на Великден. И допълни, че останалите вярващи трябва да останат у дома и да се молят пред домашните икони, като е разпоредил БНТ да предава на живо службата. 

"Сега само крайно нуждаещите се. Отците не могат да кажат - не идвайте на църква, това означава да си хвърлят расото", заяви.

И заяви, че ще даде личен пример - тази година няма да посети храм на Великден.

"Няма Великден, на който да не съм ходил досега. Майка ми като малък, милиционерите кръжаха около църквата, ние влизахме да се помолим. Този път няма да отида. Не че по-малко вярвам", заяви и допълни, че и да посети църква, заедно с охраната вече ще стане стъплотворение.

Я затворете магазините!

Гавриил обаче влезе в остро пререкание с репортерка на Българското национално радио. Есенцията на въпроса й бе защо църквата не покаже загрижеността си за добруването на хората - за тяхното здраве и живот, като затвори храмовете и не остави вярващите да се помолят вкъщи, а литургиите все пак да се извършват - но при затворени врата. "Ще бъде изключение за тези, които имат животоспасяваща нужда...", опита се да обясни Борисов. И се намеси Ловчанският митрополит:

- Я затворете магазините, затворете пазарите! Ако бяхте църковен човек, нямаше да го искате!

- Аз съм църковен човек.

- Не сте! Не сте! Иначе нямаше да го предлагате! Светата литургия не става някъде на поляната. Всеки човек се моли вкъщи или в парка, или другаде, но светата литургия нищо не може да я замени!

На напомняне от журналистката, че не приляга на свети отец да се гневи така, Гавриил се извини.

"И от Гьоте има какво да се поучиш, но и от Библията има какво да се поучиш. Най-отпред пише "без Господ нищо не можеш да направиш". Е, как да затвориш църквата. Не мога да издам такава заповед - с милиция, палки и бой, да изгоня хората от църквите и да затворя вратите", сложи точка Борисов, препращайки и към "войната с цитати от Гьоте" с президента Румен Радев.