Италианският премиер Джузепе Конте призова днес Европейския съюз (ЕС) да разхлаби правилата си за националните бюджети, предупреждавайки, че ако не го направи, това може да означава „краят на Европа“, предаде Си Ен Ен.

Държавите членки са разделени по отношение на икономическия отговор на епидемията от коронавирус, а Конте призова за колективни действия в интервю за германския вестник "Билд".

"Европейските държави трябва да действат без "ако и "но", каза той.

Националните отговори на това, което той определи като най-голямото бедствие, с което континентът се сблъсква след Втората световна война, рискуват „да бъдат по-малко ефективни от координираните европейски действия и могат да застрашат европейската мечта“, добави Конте.

„Ако Европа не си даде финансови инструменти срещу предизвикателството като еврооблигациите, Италия ще бъде принудена да се справи със спешната ситуация и с възстановяването със собствени ресурси“, каза той, споменавейки предложената форма на колективен дълг на ЕС.

На идеята се противопоставиха страни като Германия и Холандия.

„За да не загубим конкурентоспособност, се нуждаем от еврооблигации“, каза Конте. „Състезаваме се с Китай, със Съединените щати - вижте техните реакции. В Съединените щати говорим за стимули на стойност около 13% от БВП. Ако Европа не реагира по същия начин, ще изостане.“

Италия не "иска от парите от другите", каза премиерът, обръщайки се към противниците на колективния дълг.

„Еврооблигациите са полезни и те не означават, че дългът на Италия трябва да бъде изплатен от германските или от холандските граждани. Ние плащаме дълга си, винаги сме го правили."

Конте каза, че емисиите от колективния дълг "не означават, че германците трябва да помагат на италианците“, а по-скоро за това, че европейците  „си помагат взаимно в общ интерес“.

„Задавам въпрос на германските граждани: Наистина ли смятате, че Германия може да продължи и да има икономически предимства, ако други страни преминат през сериозна рецесия“, каза Конте.