Възможно ли е България сама да произвежда тестове за откриване на наличие на COVID-19? Според премиера Бойко Борисов има основание да се търси такава възможност с възстановяването на закрит през 2001 г. институт.

"До 2001 г. сме имали един от най-добрите институти в света за бързи тестове - третият най-добър институт в света след тези в САЩ и Германия. Защо и как е разбит, оставям на журналистите да ровят. Ще опитаме, както имаме най-добрата ваксина срещу туберкулоза, ще се опитаме следващите месеци да възстановим дейността и съм убеден, че имаме потенциал да го направим", заяви Борисов на брифинг в Министерския съвет - формално - по повод разговора му с представителите на Светия синод относно великденските празници.

Борисов допълни, че утре ще има среща с ръководителя на този институт, за да се обсъди при какви условия може да се възстанови дейността му.

Премиерът отново повтори, че "физически" няма тестове в света.

"Днес съм възложил на нашата индустрия да се опитаме да произведем четчиците, те са със специална материя отпред, за да правим бартер", допълни.

Той каза още, че на извънредно заседание на кабинета утре се очаква да се вземе решение за плащане на доставка на 1 млн. тестове от Южна Корея.

Вариант А, Б и В

Борисов посочи още, че пикът на заразата се очаква седмица след Великден и дори допусна, че "не сме влезли в епидемията", визирайки тестовете, които бяха направени на над 1000 полицаи и които показаха седем инфектирани, при това още без потвърдени проби за коронавируса.

"Ние дори не сме влезли в епидемията - 0,7% заразени. Ние не сме започнали епидемията, дай Боже и така да остане.

Ако изпуснем ситуацията, сега щя я изпуснем. Това е важен тест за нашата дисциплина, за да има възможност след това, ако може, да отворим парковете по големите градове, за да могат хората да си поемат въздух. Сега е моментът като нация да покажем, че сме дисциплинирани", посочи.

Все пак били разиграни три варианта: "ако нещата са добри - А, ако не са добри - вариант Б, и ако нещата са много лоши и сме изпуснали ситуацията - В".

"Последно се разбрахме на 30 април да се срещнем и да решим кой от трите варианта ще се приложи", заяви, визирайки правителството и Националния оперативен щаб.