"Не е време за емоции, избухвания, сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът да е наясно, че президентът и българският народ не са публика, от която се очакват само аплодисменти. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив все пак".

Това заяви президентът Румен Радев пред бТВ.

Според президента "критичността на масовата психика е драстично намалена от масовия страх".

"Вярвате ли, че тази криза трябва да е управляваме само чрез паника и чрез страх? Как забивам по-точно нож в гърба? Никога не съм казал да падат ограниченията. Време е да мислим за национална цел как поетапно да излизаме от това състояние", каза още Радев.

Според президента България е изпуснала момента за масови тестове. Той все пак изтъкна, че правителството е взело навременни и ясни мерки за социална дистанция, социална изолация, активиране на родната промишленост, информационна кампания...

"Когато кабинетът даваше огромни пари за самолет, за газопровод, те не бяха ли скъпи? Приоритетът е инвестиция в инфраструкутра. Трябва да се дава повече за хората", каза още президентът.

Държавният глава призова Витоша да бъде пусната за посещение. И попита дали там има повече вируси. Според него хората, които ходят там, спазват социална дистанция.

"Трябва да се набляга на съзнанието на хората, на солидарността", каза президентът.

Той заяви, че не приема премиерът да гради образа на спасител от опасности, които той самият раздухва.

"Трафикът вече е със същата интензивност, както преди извънредното положение. Трябва да има управляемост на този процес.  Хаосът при излизането от тези мерки може да бъде много вреден", каза още президентът.

Той е категоричен, че правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки срещу кризата. И дори предрече, че отново може да има много емигранти, когато кризата мине.

"Не говоря за хеликоптерни пари, да ръсиш на всеки", поясни Радев.

И допълни, че трябва да се ползва опитът на другите страни и това, което предлагат световни експерти.

Президентът обясни, че не е наложил вето на актуализацията на бюджета, защото има нужда от бързи мерки. Той призова за обществен контрол за това как ще се харчи дългът, който правителството се готви да изтегли.

Според президента не е постигнат баланс между здравни и социалноикономически мерки. Такъв според него към момента няма. Държавният глава смята, че армията може да свърши много работа в извънредното положение. Но според него трябва да има консенсус в обществото, за да не се създават възможности за злоупотреба.

"С битовата престъпност трябва да се води решителна борба. Но усилията на прокуратурата не са достатъчни. Няма да пречупим битовата престъпност, ако не решим проблема с бедността. Трябва да се отиде там, където има условия за голяма корупция", каза още президентът, коментирайки действията на новия главен прокурор Иван Гешев.

Според държавния глава вече няма никакво значение освобождаването на ръководството на Българската банка за развитие заради заемът от 75 млн. лв., даден на колекторска фирма.

"Правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали ще каже нещо", заяви президентът.

Държавният глава каза, че е тестван за коронавирус и пробата му е била отрицателна.