С мнозинство на повече от половината членове ВСС прие половината предложение на главния прокурор Иван Гешев: да се замразят заплатите на съдии, поркурори и следователи до Нова година заради пандемията.

Това стана днес към края на заседание, продължаващо и след 18:30 ч.

А половината, защото още в началото на деня - при внасяне на прословутото предложение на Гешев - бе отхвърлена втората му част: всички шефове на съдилища да изкарат в принудителен отпуск подчинените си (както позволява "извънредният" закон). Не задруго, а защото това не е работа нито на Прокурорската колегия, нито на Пленума да го предлага и прилага, а единствено на Съдийската колегия за съдиите. 

И при гласуването не липсваха искри - защото членове на съвета се поинтересуваха какво става с надбавките, които вече са заработили магистратите с актуализация от 1 април. Георги Чолаков - председател на ВАС, пък директно назова, че мярката не е съобразена със закона.

Атанаска Дишев отбеляза, че и да решат да се откажат от надбавките, парите така остават в бюджета на ВСС. И пита не е ли по-разумно магистратите да ги получат, пък ако искат да ги дарят. 

Именно така ще постъпят например "тримата големи".

Лозан Панов пак изнерви Гешев, като каза че дарителството е личен акт, който не се обявява шумно, а всякакви други предложенията за замразяване на заплатите (които така и така от години насам много рядко се индексират навреме, б.р.), са популизъм.

На това Гешев се ядоса и каза:

"Г-н Панов, за разлика от вас, има магистрати, които не правят непрекъснато политическа риторика. А тихо и спокойно работят и даряват."

(Например прокуратурата така "тихо" обявява почти всеки ден на сайта си кои от тях какво са дарили и пуска снимки и видео на кръводарителска акция, предвождана от самия Гешев, б.р.).

Атанаска Дишева каза още, че - сама не си вярва, че е съгласна с главния прокурор, но горещо подкрепя предложението му: вътре в сградата на ВСС да бъде открит кръводарителски център. И че ще бъде първа.

Така остана, че съдии, прокурори и следователи няма да връщат повишението, получено след последната актуализация, а мярката е само за евентуално другите две индексации до края на годината. Макар такова засега да не е предвидено... 

Не стана ясно какво става с парите на главния съдебен инспектор Теодора Точкова - също част от предложението на прокурорската колегия.

Севдалин Мавров хвърли малка бомба, като каза, че е против и да остане възнагаждението от 1500 лв. на главния съдебен инспектор за всяко нейно явяване на заседание на ВСС (тя там понякога взима думата, но не гласува, б.р.). И преди искал да го каже, но Сотир Цацаров го спрял.

Този въпрос остана висящ.