Саудитска Арабия и Русия са се споразумели по общата рамка на сделка да съкратят добива на суров петрол в усилие да спасят пазара от предизвикан от пандемията крах, предаде днес "Блумбърг".

Двете държави изглежда са погребали противоречията си, които доведоха да огромен излишък в предлагането, казаха техни представители. Сближаването на позициите дойде точно преди да започне извънредна виртуална среща на Организацията на страните износителки на петрол (OПEК).

Още обаче не е ясно как някои от пречките ще бъдат отстранени, коментира агенцията. Саудитска Арабия настояваше всякакви съкращения да се мерят от по-висока база -  априлското ѝ производство от над 12 милиона барела на ден. В същото време Русия не даде знак да оттегля настояването си, че сделка е възможна, само ако САЩ също намалят добива си.

Цените на петрола скочиха с до 11%.

Москва, чието недоволство от американския шистов добив все още може да провали финалната сделка, каза в сряда, че е готова да намали производството си с 1,6 милиона барела на ден, или с грубо 15%. Саудитска Арабия също обмисля съкращение от 15 дo 17%, казаха днес нейни представители, пожелали анонимност.

Обаче двете страни бяха несъгласни за базовата линия, от която да се правят намаленията. Тези дебати могат да доведат до големи разлики в размера на съкращението. Докато саудитците натискат приносът им да се мери спрямо сегашния им добив, Русия предпочита за база да се приеме средният добив през първото тримесечие, когато кралството изпомпваше по 9,8 милиона барела на ден.

На карта е поставена съдбата на икономики, изцяло зависещи от петрола, на хиляди компании и на милиони работни места в петролната индустрия, посочва "Блумбърг". Картелът ОПЕК+ и  групата на 20-те енергийни министри ще проведат две видеоконференции тази седмица. Петролните фючърси паднаха до най-ниските си нива от две десетилетия, тъй като спирането на предприятията, търговията и транспорта по света намалиха търсенето със 70% в някои региони и Русия и Саудитска Арабия се борят да запазят дяловете си от свиващия се пазар.