ЦСКА-София публикува нова позиция по повод разразилите се коментари и информации за тренировки на елитни отбори, нарушаващи мерките на извънредното положение. От публикуваното на официалния сайт на клуба съобщение става ясно, че директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев е проверил клубната база в Панчарево и не е открил нередности.

Преди два дни Sportal.bg публикува любителски кадри, заснети с дрон, на които се вижда как шестима футболисти и двама треньори се подготвят в Панчарево. Преди дни вървяха слухове и за тайни тренировки на големи групи от играчи на "Локомотив" (Пловдив).

Това доведе до реакции от страна на премиера Бойко Борисов, който призова за глоби за отбори нарушители, и от генерал-майор Венцислав Мутафчийски. ЦСКА-София отвърна на това с призив за подкрепа на Борисов, като отрече да е престъпил мерките.

Днес от "Българска армия" заявяват следното:  

"Армейци,

на вниманието на нашите доброжелатели ще цитираме думите на Данчо Пенчев, директор на столичното РЗИ. Г-н Пенчев заяви пред Би Ти Ви, че при направената проверка на тренировъчната база в Панчарево не са открити нередности. Смятаме, че по този начин халюцинациите и комплексите на нашите „приятели“ от “старите ленти” вече напълно са изяснени.

Бъдете единни и в битката с коронавируса! Не се поддавайте на провокации, защото злонамерени явно има дори по време на пандемия!"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев пък изпрати писмо до и. д. президента на Българския футболен съюз Михаил Касабов, с което настоява футболните клубове да спазват стриктно наложените ограничения и противоепидемични мерки.

Министър Кралев приканва БФС да уведоми отново писмено всички свои членове за наложените ограничения и последващите санкции за тяхното нарушаване. На основание чл. 209а, ал. 2 от Закона за здравето юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Също така, физическите лица, в случая футболистите, подлежат на имуществена санкция в размер от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв. на основание чл. 209а, ал. 1 от същия закон. 

В писмото се посочва, че при установени нарушения ще бъдат сезирани своевременно компетентните органи в лицето на Министерството на вътрешните работи и съответната Регионална здравна инспекция.

БФС отговори така:

"Във връзка с появилите се информации за провеждане на тренировки във футболни клубове, Българският футболен съюз изрично напомня на всички свои членове, че със заповеди № РД-01-124/13.03.2020 г. и № РД-01-139/19.03.2020 на Министъра на здравеопазването категорично се забранява провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни.

Провеждането на тренировки от футболни клубове, независимо от възрастта на футболистите, категорично попада под забраната на установените в страната противоепидемиологични мерки. Такива действия не могат да бъдат оправдани с разумни мотиви.

БФС отново призовава осъзнато да се спазват стриктно установените забрани и ограничения, които са гаранция за по-бързото преодоляване на заразата от COVID-19 и завръщане към нормалния начин на живот."