Фондовите пазари в САЩ продължават да катерят зелените територии за пореден ден. Вчера, след като Федералният резерв обяви нов допълнителен пакет от стимули за справане с кризата, причинена от коронавируса, основните индекси в Ню Йорк затвориха с растеж.

Индрустриалният Dow Jones качи нови почти 280 пункта, или малко над 1,2%. Големият S&P500 се представи още по-добре с 1,5-процентен ръст. Най-малко, все пак нагоре, се качи технологичният индекс NASDAQ, който затвори при покачване от 0,77%, предава днес CNBC. 

Вчера Федералният резерв, т.е. централната банка на САЩ, обяви пореден пакет от стимули за малкия и средния бизнес на стойност от 2,3 трилиона долара. На фона на отказването на Бърни Сандърс от надпреварата за кандидат за президент на Демократическата партия, пазарите реагират положително и борсовите агенти имат възможност да си отдъхнат за по-дълго за първи път от края на февруари. 

Допълнителен тласък дават новите данни за разпространението на коронависурса. Те показват, че броят на заразените в световен мащаб плавно, но засега сигурно намаляват. Трето - според финансовия министър Стивън Мнучин икономиката на страната ще бъде напълно освободена през май. Така за първи път от началото на кризата тя придобива някакво времево ограничение, което дава добри сигнали на инвеститорите. 

Лошата новина е все по-фрапиращият брой на подали молби за обезщетения за безработица. Само за няколко седмици те са нараснали с 16 милиона, а за миналата седмица те са 6 милиона.