Свободните артисти, които в момента не могат да работят, защото държавата на практика затвори всички културни мероприятия, ще получат по една минимална заплата заедно с осигуровките към нея, докато трае извънредното положение. 

Това заяви преди малко министърът на културата Боил Банов на специален брифинг в Министерския съвет. Това е първата обявена мярка за подкрепа на тази група от засегнати от спирането на българската икономика през последния месец. 

Ако думите на Банов се превърнат във факт, това означава, че свободните артисти би трябвало да получат по около 725 лв. на месец. Банов уточни, че това е мярка за онези, които през миналата година за заработвали до 1000 лв. месечен доход. Мярката ще важи и за месец след края на извънредното положение.

Що се отнася до заетите в държавните културни институти, които имат трудови договори, държавата ще гарантира техните трудови възнаграждения и осигуровките им за шест месеца. 

Както вече Клуб Z писа, за тях ще се предоставя субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения, както и за начисляване на дължимите осигурителни вноски, смятано от 13 март 2020 г.

Финансирането на държавните културни институти сега е обвързано с приходите от продадените билети.

"Хората там са подсигурени", обяви Банов. 

Той обясни, че държи хората, които ще ползват мярката, да имат самочувствие и да отидат да подадат молба.

"Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота.”

По думите на министъра на труда и социалната политика мярката ще струва на хазната малко под 3 милиона лв. Отделно се разработват и схеми за подпомане на артистите след изтичането на извънредното положение, чието финансиране ще мине през Национален фонд "Култура".

Безработните намаляват на дневна база

Министър Сачева обяви, че за втори пореден  ден броят на записващите се бюрата по труда безработни в България намалява. Вчера регистрираните са над 4600. Намерилите работа пък са 502, или общо малко над 11 000 от началото на извънредното положение. 

Общият брой обаче продължава да расте и за два дни има ръст от 10 000 души до 72 000 останали без работа. 

Заявленията по спорната мярка 60/40 пък вече са над 1500, каза Сачева.

"22 015 души няма да загубят работата си благодарение на мярката 60/40", обяви тя. 

"На всички, които твърдят, че програмата е неработеща, искам да кажа, че тя се отнася за тези, които имат нужда от нея, тя е за запазване на заетостта и на този етап резултатите са добри."