Как войници, маршируващи с предпазни маски, ще повдигнат духа на нацията.

Този риторичен въпрос задават от СДС в своя позиция от днес, посветена на предстоящите празници - Цветница, Възкресение Христово и Гергьовден. Както стана ясно, храмовете нямат намерение да затварят за Цветница и Великден - църквата направи "компромис" само за раздаването на върбовите клонки и службата, която ще се води на открито. За отмяна на гергьовденския парад обаче решение на ниво правителство и оперативен щаб за борба с коронавируса обаче все още няма. 

"Надяваме се, че с дисциплина и разум можем да преминем по-леко през този труден за българския народ период. В този смисъл, идеята парадът на българската армия за Деня на храбростта да се състои, трябва да бъде внимателно обмислена. Провеждането му вероятно ще повдигне духа на нацията, но сега здравето й е безспорен приоритет", се посочва в позицията.

Оттам питат и "не е ли по-добре тези средства (за организирането на парада) да се насочат към належащите нужди на хората с бели престилки и служителите на реда на първа линия". И посочват в допълнение:

"Наред с това, ако стриктно се спазват разпоредбите на Националния оперативен щаб, в което не се съмняваме, войниците и офицерите трябва да са с маски. Дали тази гледка ще повдигне духа на нацията?! Славната българска армия никога не е допускала нейно знаме да бъде пленено и затова трудно можем да си я представим да марширува с маски". 

В заключение от СДС заявяват, че "досега България показа, че се справя с разум и търпение с кризата" и "не трябва да се отпускаме". "Заради прекален оптимизъм може да загубим това, което постигнахме с много усилия и дисциплина! Нека да продължим така, за да се зарадваме скоро на щастлива развръзка!", заявяват.