Намеренията на няколко страни в Западна Европа да отхлабят мерките на извънредното положение все повече възраждат надеждите, че големите първенства скоро ще започнат да се завръщат.

Клубове, лиги и футболни федерации чакат решенията на правителствата, но паралелно с това обсъждат всевъзможни варианти кога и как да върнат любимата игра на зажаднелите й фенове, а и на самите себе си.

Факт е, че всички искат шампионатите да завършат по чисто спортни причини. Но има и друга - финансовата. Футболът е изправен пред катастрофа, но щетите може поне да се намалят, ако отново започнат да се играят мачове, пък макар и без публика. Клубовете и лигите поне ще получат парите си от телевизионни права - водещо перо в бюджетите им.

Ето какви планове имат футболните хора в големите първенства. Както генерал Венцислав Мутафчийски се изрази за намеренията на БФС, това са "сметки без кръчмар", но все пак...

Бундеслигата

Изглежда, че този шампионат ще започне първи, още повече след вчерашното изявление на Ангела Меркел, че мерките дават резултат, а броят на заразените намалява. От големите световни сили Германия се справя най-добре с пандемията, изглежда, че така ще стане и с футбола.

Преди няколко дни шефът на местната лига Кристиан Сайферт каза в интервю за "Ню Йорк таймс", че сезонът ще бъде рестартиран още през май и завършен в края на юни. В началото на тази седмица отборите получиха разрешение да тренират на групи.

Сайферт обяви, че двубоите ще се играят без публика и това ще продължи до края на годината. По думите му на мач няма да бъдат допускани повече от 240 души. В тази бройка влизат отборите, щабовете им, дръжностни лица, медици и тв екипи. Всички останали ще гледат по телевизията.

Последва реакция от няколко клуба, сред които "Унион" (Берлин) и "Байерн" (Мюнхен), че това не са конкретни планове, още нищо не било решено, рано е за прогнози. Бившият президент на баварците Ули Хьонес обяви пред "Кикер", че хората, които обещават скорошно завръщане на мачовете, са "шарлатани".

Серия А

В Италия положението е най-сложно като състояние на клубовете. Властите казват, че връщане към нормалността може да се говори, когато всекидневно броят на заразените започне да пада под 100. Далеч сме от това.

Както и на други места, има предложение отборите да бъдат събрани на едно място - в Рим, където инфекцията не е разпространена така, както в Северна Италия. И да довършат сезона там, като използват стадиони и терени във Вечния град и околностите. При закрити врати.

Не се вижда обаче как "калчото" отново ще започне да радва тифозите преди края на май. В момента отборите са разпуснали играчите си, които тренират индивидуално по домовете и родните си места.

Ла Лига

Първенствата в професионалния футбол са спрени за неопределено време. И тук най-смелите надежди са за подновяване в края на май. Лигата разпространи указания на 42 клуба, в които ясно е описано как играчите да тренират на малки групи. И постепенно да започнат да се готвят целите отбори, но не и без разрешение от правителството.

Същевременно постоянно ще се правят тестове на футболистите, които трябва да продължат да живеят изолирано. Засега извънредното положение в Испания е до 26 април.

 

Ла Лига има три дати за рестарт - 28 май, 6 юни или 28 юни, която е последната възможна. Те са обсъдени с УЕФА - в края на миналата седмица тя предупреди федерациите да не слагат отсега край на сезоните, а да изчакат.

Испанската лига ще загуби 300 милиона евро, ако мачовете вървят без публика и половината от тази стойност, ако по някакво чудо на трибуните има зрители. Това заяви босът й Хавиер Тебас.

Висшата лига

Сега там си имат друг проблем - как и с колко играчите ще намалят заплатите си, за да подпомогнат клубовете и персонала, който не е свързан пряко с играта. Преговорите са тежки и продължават повече, отколкото навсякъде другаде.

Онзи ден звездите обявиха с петиция, че ще подпомогнат здравната система на Великобритания, като изрично подчертаха, че искат парите им да отидат за добри каузи, а не в банковите сметки на собствениците на клубове.

Говори се, че вече са пожертвани милиони лири, но няма конкретни числа или проценти. 

Висшата лига е спряна за неопределено време. И тук се правят сметки футболистите отново да започнат да тъпчат тревата в края на май - началото на юни. Това означава начало на пълноценен тренировъчен процес в началото на май.

На Острова парите от и във футбола са най-много, но и загубите ще бъдат най-големи. Ако Премиърлийг не завърши, загубата от телевизионни права ще бъде 762 милиона паунда.

Вестник "Таймс" пише, че Лигата ще отпусне авансово средства на клубовете. Най-сериозен обаче е ударът по отборите от ниските дивизии. Те губят както от това, че сега не събират средства от билети, телевизионни права и търговия, така и от затварянето на ВЛ. Приходите й от телевизиите достигат до всички в пирамидата на футбола. Или така наречената схема "Солидарност", каквато има и УЕФА.

Това е причината специалисти и функционери да предричат, че ще фалират не само отделни отбори, а цели лиги, ако футболът окончателно "сгъне цирка" за сезон 2019-2020.