Харви Уайнстийн, който в момента излежава 23-годишната си присъда за изнасилване и сексуален тормоз в затвора „Уенд“ в Ню Йорк, вече няма симптоми на коронавирус, съобщава неговият говорител, цитиран от „Фокс“. Преди две седмици стана ясно, че бившият филмов продуцент е дал позитивен резултат за COVID-19.

На 11 март 68-годишният Уайнстийн бе осъден за изнасилване и сексуален тормоз по обвиненията на две жени. Съдебните заседатели го признаха за виновен, а съдът му даде присъда 23 години лишаване от свобода, което е почти максималният размер на наказанието за тези престъпления.

В затвора „Уенд“ надзирателите споделят пред „Фокс“, че се притесняват за здравето си, тъй като не са ползвали предпазни средства при контакта си с Уайнстийн. Адвокатите на Уайнстийн съобщават, че са в неведение за здравословното състояние на клиента си, но се чуват с него по телефона всеки ден и той звучи добре. В изявление от 23 март екипът му защитници нито отрече, нито потвърди новината, че Уайнстийн е заразен с коронавирус.

Преди обвиненията на няколко жени срещу Уайнстийн да поставят начало на движението #MeToo, дало гласност на редица злоупотреби с власт, сексуално насилие и тормоз, Уайнстийн бе сред най-влиятелните продуценти в киноиндустрията. В каталога на едноименната му компания са „Влюбеният Шекспир“, „Английският пациент“, „Криминале“…

Присъдата му се смята за победа от активистите за равноправие на половете и от организациите, подкрепящи жени, пострадали от сексуално насилие. Със сигурност делото му в Ню Йорк ще бъде използвано за пример при следващите съдебни случаи на същата тематика.

Срещу Уайнстийн има още две обвинения, които ще се разглеждат в Лос Анджелис.

"Площад Славейков"