COVID-19 наложи промени и в готвеното от Националния статистически институт (НСИ) преброяване на населението и жилищния фонд. То трябва да се извърши през януари 2021 година, но през последните десет дни на април т.г. ще се направи пробно такова. От НСИ обаче съобщиха днес, че ще се проведе онлайн.

"Поради епидемиологичната обстановка в страната Централната комисия по преброяването на неприсъствена консултация реши пробното преброяване на населението и жилищния фонд да се проведе само чрез електронна преброителна карта", обявиха от института.

Електронното пробно преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април и ще бъде достъпно за цялата страна.

Всеки български или чужд гражданин, пребиваващ обичайно на територията на страната, може да се регистрира в приложението за попълване на електронната преброителна карта и да преброи жилището, в което живее, и своето домакинство.

Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Попълването на преброителната карта ще е възможно само от територията на страната както чрез компютър, така и чрез преносими мобилни устройства по всяко време на денонощието.

На случаен принцип ще бъдат определени и домакинства, които ще получат покана да попълнят анкетни карти за извадковите изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението.

Целта на предстоящото пробно електронно преброяване е да се тества приложението за събиране на данни и да се прецени дали въпросите са разбираеми и правилно конструирани, посочват от НСИ. След успешното попълване на електронната преброителна карта на потребителите ще бъде осигурена възможност за бележки, коментари и препоръки по отношение на дизайна, бързодействието и потребителската насоченост на приложението. Това ще спомогне да бъде подобрен инструментариумът за провеждането на същинското преброяване.

"Останете вкъщи! Пребройте се електронно!", призовават от статистическия институт.