"Пътят на страданието", или Via Dolorosa - улицата, по която се смята, че е преминал Христос с кръстния си товар към Голгота, е празна. Близо 700 години след като Францисканският орден прокарва пътя и повежда многохилядно шествие по стъпките на Исус, тази година гледката ще бъде съвсем различна.

Епидемията от коронавирус затвори границите на Израел, изпразни древните калдъръми на свещения град, а милиони християни ще гледат литургиите от екраните на своите компютри.

Местните жители в Йерусалим също са затворени по домовете си и нямат право да напускат, освен ако не става дума за някакъв вид фундаментални потребности. Религиозните церемонии не попадат в този обхват.

"Опустошително е", казва преподобният д-р Хосам Наум, епископ на англиканската църква в Йерусалим. Той говори пред местния "Jerusalem Post". 

В последните седмици, когато блокадата обхвана целия Израел, хора като д-р Наум са единствената връзка за заключените миряни с тяхната църква. Той лично предава онлайн своите проповоде от катедралата "Свети Георги". Ще излъчва и навръх Великден, излъчва и днес - на Разпети петък. 

Д-р Наум е популярен в мрежата и сред своите миряни. На последното видео е събрал 1500 зрители само по време на живото си излъчване. Очаква обаче повече за предстоящите церемонии.

Самият той е шокиран от празната Via Dolorosa. Разходката по улицата бележи пътуването на Христос към разпятието, но днес се приема и като пътуване към вярата, към себе си и към корена. 

Тази година шествието трябваше да премине под погледите на бронзови барелефи, специално изваяни от италианския художник Александро Муто от Верона. Няма обаче кой да ги види. 

"Тъжно е да гледам улицата така. Но всички ние знаем, че в момента толкова много ходят по личната си Via Dolorosa, всички онези, които са в болницата или в къщите си и водят битката с коронавируса", разсъждава пък 56-годишният отец Франческо Патън, пазител на Светата земя в името на Римокатолическата църква, отговорен за свещените места в района.

Хората, които са минавали оттам, знаят, че това е тясна, крива уличка, която свързва крепостта "Антония" с църквата "Възкресение Христово". Започва от т. нар. мюсюлмански квартал, една странна символика, която вероятно описва днешното мултирелигиозно общество в Светия град. 

Пътят се изминава тихо, има 14 спирки, които отразяват преживяванията на Христос.

Пандемията обаче няма да убие поклонничеството, казват местните свещеници. Хората ще се върнат все по-вярващи догодина. 

И няма да се върнат само по Виа Долороса. Ще се върнат на площада "Св. Петър", ще се върнат в Истанбул, ще обикалят около Кааба в Мека, в градините на Киото. 

Тази година обаче - пътят ще се извървява самостоятелно, затворено и тихо.