До края на април България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната, съобщи днес премиерът Бойко Борисов в Хасково.

"Мога да си направя една голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам, когато много уверено вървяхме към чакалнята на еврозоната. Трилиони отпуска ЕЦБ. Много мощно, до края на април предване на проспектите. България е в прекрасно финансово състояние, икономически стурктурирана, с рейтинги на държава от еврозоната и в чакалните", обясни Борисов.

Той допълни, че България никога не се е отказвала от еврозоната, но е било решено да вървим по-бавно, за да бъдат убедени всички. 

 "Тези, които са в еврозоната и чакалнята, ще разполагат с милиади евро за възстановяване. С Хърватия кандидатстваме заедно. Ще се закачим за основния водопровод на ЕС", каза Борисов.

И припомни, че България има най-нисък външен дълг и прекрасна финансова дисциплина.

"За ЕС ще е важно след това дисциплинираните държави да могат по-бързо да се възстановят", каза още премиерът.

България е една от страните, която избра да не тръгва по пътя на членството в еврозоната веднага след приемането си в ЕС, както направиха някои други държави. След това дойде финансовата криза от 2008 г. и идеята остана на пауза за още няколко години.

Така от известно време, особено в последния мандат на Борисов, усилено се говори за приемането ни в т.нар. чакалня ERM II. Ходът беше допълнително отложен заради факта, че направените от ЕЦБ стрес-тестове на българските банки показаха сериозен капиталов недостиг в две от тях - Първа инвестиционна и Инвестбанк. Двете банки предприеха редица действия за изчистването на проблема, като остават още някои детайли. Крайният срок, който имат да запълнят дупките изтича на 29 април.

В началото на тази година обаче обществените дебати за еврото, предизвикани от едно непремерено предложение в Закона за БНБ на Менда Стоянова, демонстрират, че има една съществена част от страната, която не разбира и не подкрепя членството ни в еврозоната. Така Борисов обяви, че ще чака "обществен консенсус". Владислав Горанов пък се зарече да влезем в чакалнята до края на април. След като коронавирусът покоси и европейската икономика, гуверньорът на БНБ Димитър Радев обясни, че целта остава същата, но вероятно ще има техническо забавяне на сроковете и че влизане в 2021 г. не би било фатално.

Не е много ясно как България би могла да се възползва от парите, които ЕЦБ отпуска сега на страните от еврозоната за справяне с кризата заради епидемията. Но не е изключено и да има такъв вариант, за който спомена самият Борисов. Към момента вървят само слухове, които твърдят, че за държавите извън еврозоната може да се намери допълнителна помощ в следващият 7-годишен период.