Възможно ли е у нас да се построи специализирана болница за лечение на пациенти с COVID-19. Според зам.-председателя на Столичния общински съвет архитект Борислав Игнатов - да. Игнатов публикува за обществено обсъждане идеен проект, според който за целта може да се използва теренът на недостроената транспортна болница в село Лозен в Панчарево.

"Опасявам се, че този вирус няма да изчезне яко дим и проблемът ще продължи в годините напред, подобно на грипните вълни. Затова трябва да предприемем истински устойчиви мерки срещу него. Само със седене вкъщи няма да стане", заявява Игнатов, като допуска, че COVID-19 ще има и мутации.

Скелетът на непостроената транспортна болница.

Игнатов е направил визуализация и как би изглеждала болницата, ако се използва съществуващото скеле, като подчертава, че не отговаря на съвременните стандарти. "Конструкцията и височината на етажите не отговарят на съвременните европейски норми", посочва. С други думи - не може да се използва наличната инфраструктура.

И предлага "възможна бъдеща триетажна болница с озеленен двор и отворена на юг към планината".

"Тук заразените пациенти ще могат да се възстановят на добро място с чист въздух в подножието на планината, а другите болници няма да са блокирани от карантина и ще обслужват пълноценно останалите болни", смята общинският съветник от "Демократична България".

Самият терен е държавен, а изграждането на транспортна болница (под шапката на министерството на транспорта) започва в далечната 1975 година и остава на ниво скеле. През годините е имало идеи и постъпки там да бъде преместен затворът, теренът да бъде продаден и пр. За да се стигне обаче до решение за разпореждане с имота, то това трябва да направи Министерският съвет. Пред Клуб Z Игнатов посочи, че тепърва ще направят изчисления колко би струвало изграждането на лечебното заведение, което предлага.