55% от хората биха предпочели мерките, ограничаващи силно социалния живот, да се задържат и след 19 април, сочи актуално проучване на телевизия ZDF.

29 на сто са на мнението, че разхлабването може да започне от тази дата, и само 5% пледират за предсрочна отмяна на ограниченията. Що се отнася до това къде най-напред да бъдат снети мерките, приоритет се явяват училищата и детските градини. 37% са на мнението, че първо трябва да бъдат отворени магазините, а за 14% най-важно е да отпадне забраната за контакти. Забавленията и спортните занимания са на първо място само за два процента от анкетираните.

Тези оценки са свидетелство и за одобрението, с което се посрещат наложените от правителството в Германия мерки. Три четвърти от запитаните са на мнението, че мерките са правилни и е направено достатъчно, 16 на сто биха предпочели те да са по-строги, девет на сто ги намират прекалени. Въведените ограничения за излизане и за събиране на повече от двама души се натъква на одобрението на цели 90 процента. Две трети от хората смятат, че и финансовите помощи за преодоляване на икономическите последствия от кризата с коронавируса са правилни, за 23 на сто федералното правителство не прави достатъчно в това отношение, а според три процента пък прави прекалено много.

С голямо одобрение се ползват и плановете на ЕС да подпомогне финансово икономиките на държавите, пострадали особено много от пандемията – като Италия и Испания. 68 процента от участвалите в допитването германци приветстват тези финансови помощи, голяма част от които ще поеме федералната република. 28 на сто са против тези помощи, като сред противниците преобладават симпатизантите на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

От проучването става ясно, че германците не очакват пандемията от коронавирус в Германия да добие такива мащаби, каквито достигна в Италия, Испания или във Франция. Само 12 на сто се опасяват от подобно развитие. А тези, които се тревожат за собственото си здраве във времената на пандемия, са 45 процента (със седем на сто по-малко, отколкото в края на март).

Резултатите от анкетите, осъществявани както обичайно от изследователската група Wahlen („Избори“) от Манхайм, са представителни за Германия. А евентуалното разхлабване на наложените заради коронавируса мерки предстои да бъде обсъдено в сряда на среща на канцлера Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции.