МВР ще положи всички усилия да не остане храм без обезпечение от униформен сужител, КАТ ще проверява по-активно по празниците, като цяло престъпленията намаляват, а случаите на домашно насилие са се повишили, но със съвсем малко.

Това стана ясно на съвместен брифинг на главния секретар Ивайло Иванов, полицай № 1 Христо Терзийски, шефа на СДВР Георги Хаджиев и началника на националната Пътна полиция Звезделин Колев.

Иванов благодари на Синода и заяви, че "щеше да е много трудно, ако нямаше това разбиране" по повод отмяната на раздаването на върбови клонки на Цветница.

"МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, то контролира и спазването на противоепидемичните мерки, а не е целта да преследва и да санкционира нарушителите", каза още той.

Въпреки това цитира статистика, че в резултат на промененото законодателство заради коронавируса до вчера има 638 досъдебни производства, 391 преписки и 2102 акта по Закона за здравето. 24 000 души са под задължителна карантина.

Той призова гражданите "да не подлагат на проверка нашите реакции, да видят доколко се справяме".

По думите на главния секретар действащите православни храмове са около 4000 на територията на страната. Допълни го Георги Хаджиев - че само на територията на София има 101 църковни храма, манастири и параклиси. Той дори предупреди, че няма как да се избегнат конфликтни ситуации с органите на реда, които ще следят за струпвания, но призова за търпение. 

Иванов дори даде и кратки молитвени съвети:

Човек нищо не пречи да се помоли, да отиде вкъщи - едва ли има българско семейство, което не притежава икона – да запали една свещичка пред нея и молитвата да бъде извършена.“

Главният секретар съобщи още, че навсякъде областните директори са се срещнали с представители на митрополиите да уточнят по места броя на църковните храмове, къде ще бъдат литургиите, каква организация ще бъде създадена.

"...Движението на човешкия поток да е еднопосочно, хората, които посещават, да са с лични предпазни средства, да се спазва дистанцията, в храма да се допускат само хора, които по никакъв начин не създават условия за разпространение на зараза.

Църковните храмове ще бъдат третирани като всички други обществени места, които се посещават – хранителни вериги и т.н.", допълни още той.

На журналистически въпрос за мерките Ивайло Иванов каза:

„По принцип винаги служителите на МВР много рядко са си позволявали да влизат в храмовете. Не мисля, че тяхното място е в храма, още повече ако са униформени."

Полицейските шефове напомниха това, което е вече известно - че са спрени отпуските в цялото МВР. Няма да се намалява контролът по изградените КПП, както и няма да се намалява активността, с която работи Пътна полиция за прилагане на закона за движение. Дори напротив - КАТ ще следи с допълнителни технически средства.

Иванов и Христо Терзийски отчетоха огромен спад на престъпността - като кражби, грабежи, отнемания на автомобили. Имало регистрирана само една телефонна измама в Русенско, където измамникът се представил, че иска пари за болен от COVID-19 роднина на пенсионер.

Последва въпрос - няма ли увеличаване на домашното насилие (тревожна тенденция, която - както Клуб Z писа, бе отчетена и от Европарламента по време на небивало дългия домашен престой на европейците, б.р.).

Иванов цитира статистика, според която, ако обичайно сигналите са по 72 на денонощие за страната, между 16 – 31 март са били по 77, а от 1 до 5 април - 74.

Той напомни, че според "извънредния" закон съдилищата работят, когато е за заповеди за незабавна защита от домашно насилие, а решенията им се изпращат директно на районното - за да не се губи време през СДВР.